Djeca oduševljena lutkarskom radionicom u režiji Božene Delaš – fotogalerija

0

Povodom Svjetskog dana lutkarstva (21. ožujka) i Svjetskog dana kazališta (27. ožujka), Narodna knjižnica Ploče organizira Izložbu lutaka, a upriličila je iznimno zanimljivu lutkarsku radionicu koja je oduševila brojne djevojčice i dječake, koji su bili aktivno uključeni u radionicu, kao i njihove roditelje, koji su, također, dobili svoje uloge.

Autorica koncepta izložbe i voditeljica radionice bila je Božena Delaš, glumica lutkarica.

„U prvom dijelu lutkarske radionice naglasak je bio na umjetničkoj vrijednosti lutkarske umjetnosti, na  upoznavanju različitih vrsta lutaka i njihove animacije, lutaka iz profesionalnih lutkarskih kazališta Hrvatske te njihova animacija, oblačenje kostima, oživljavanje dijelova scenografije, zajednička koreografija…rado su prionuli i djeca i roditelji, upoznali se u glumačkim i lutkarskim ulogama! Drugi dio radionice posvećen je zajedničkoj izradi lutaka. U svjetlu nemilih događaja na svjetskoj i domaćoj sceni, ovakve radionice su neobično važne. Zašto? Simbolička vrijednost lutke  i igre je izuzetna. Naime, obrazovani terapeuti u psihoterapiji koriste lutke i igre lutkom kako bi proniknuli u djetetov svijet, poštujući zakonitosti takvog oblika rada, pomno osmišljavajući plan i program, kao i vrijeme takvog stručnog rada“, rekla je Delaš, istaknuvši da „u određenom smislu, roditelji su lutkari i danas su imali posebnu priliku istražiti i osnažiti svoje kapacitete, bavili smo se igrom kao ozbiljnom i ciljanom aktivnosti izrađujući lutku- komunikatora s dva lica“.

Koristeći reciklirani materijal, karton, malo špage zajedno s djecom, izradili su lutke sa sretnim i tužnim licem, džepićem i različitim cipelama- cilj: svaku večer razgovarati s djetetom o dnevnim događajima i emocijama, učiti ih verbalizirati emociji, pokušati objasniti gdje se rađaju, što im se događa u tijelu putem lutke i animirajući njene pojedine dijelove tijela, te koristiti je kao svoje drugo ja ili glasnogovornika. Džep je mjesto u koje mogu napisati poruke jedni drugima što žele raditi, kako se družiti u sljedećem danu…Sve vrijedi i obratno!

U igri lutkom ogledaju se obiteljski odnosi, intimni svijet djece, odnosi s okolinom, progovara se o težim temama, kao i o sreći.. Lutka može gdje čovjek ne može!

„Izložba otvorena povodom Svjetskog dana lutkarstva i Svjetskog dana kazališta, izaziva oduševljenje korisnika i posjetitelja knjižnice. Izložene lutke su zanimljive djeci, ali i odraslima koji pokazuju interes za izložbu i izražavaju svoje divljenje. Ovo je zaista jedinstven događaj, ne samo za našu knjižnicu, nego i za Grad Ploče“, izjavio je Jurica Karamatić, voditelj Narodne knjižnice Ploče.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.