Započela sanacija odlagališta otpada Lovornik

0

Djelatnici izvođača radova, Zajednice ponuditelja Kostak i Opera Group iz Zagreba, koji su dostavili najbolju ponudu za javnu nabavu koju je proveo Grad Ploče, započeli su dugo očekivanu sanaciju odlagališta otpada Lovornik u Baćini pokraj Ploča. Postignuta cijena radova, koja uključuje i stručni nadzor, koordinatora i projektni nadzor iznosi 8,9 milijuna kuna sa PDV-om. Sukladno potpisanim ugovorima, 60 posto sanacije financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će preostalih 40 posto, u dogovorenim omjerima, financirati Grad Ploče, najviše, i Općine Gradac i Slivno, koje također koriste Lovornik.

lovornik 1

U ovome trenutku obavljaju se radovi prve i druge etape, od ukupno pet etapa, a planirano trajanje izvođenja radova je pet mjeseci.  Nakon završetka sanacije Lovornik će biti u mogućnosti prihvaćati otpad do popunjenja kapaciteta ili do otvaranja županijskog centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. U slučaju nastavka popunjavanja otpadom  do popunjenja kapaciteta ili do otvaranja centra pristupa se konačnom zatvaranju deponije sa gornjim brtvenim slojem, što će predstavljati i konačno zatvaranje deponije nakon njenog početka korištenja još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Radovima etape I i II će se konačno spriječiti trajni utjecaj odlagališta na okoliš jer će se prekinuti procjeđivanje i prolazak podzemnih voda sa tijela odlagališta u okolni eko sustav.

lovornik 2

Lovornik se koristi za odlaganje otpada od 1970. godine. Lokaciju odlagališta čine dvije spojene vrtače na dnu kojih se nalazi crvenica. Pravna osoba koja upravlja odlagalištem je tvrtka Komunalno održavanje d.o.o. Ukupna površina odlagališta iznosi 3,6 hektara.

lovornik 3

Odlagalište otpada u Baćini nalazi se na vrlo osjetljivom području, što sanaciji daje dodatni značaj. Stacionirano je na krškom, propusnom tlu, a u njegovoj blizini nalaze se poznata Baćinska jezera, turistička destinacija koju svake godine posjećuje sve veći broj turista iz svih krajeva svijeta. Lokalni ekološki aktivisti već su do sada alarmirali javnost kako su stručnjaci prije nekoliko godina na raznim lokacijama blizu Lovornika puštali boju, koja bi se nakon nepunih pet dana pojavljivala u Mindelu, jednom od Baćinskih jezera, koja su, uz sve to, zaštićena Naturom 2000. Posebno dramatičma situacija bila je 2006. godine, kada je Lovorniku izbio požar koji je ugašen nakon velikih napora gasitelja i lokalnog stanovništva. Osim toga, Baćinska jezera su povezana s vodocrpilištem Klokun, koje vodom opskrbljuje Grad Ploče i Općinu Gradac, a tijekom turističke sezone to je 30-ak tisuća ljudi.

lovornik 4

Na lokaciji postoji vodovod, a hidrantska je mreža produžena i sada na odlagalištu ima šest hidranata. Napravljeni su zemljani radovi za pripremu terena za postavljanje mosne vage i kontejnera za radnike na vagi. Izgrađen je i plato za istovar otpada. Na gornjoj plohi odlagališta izgrađeno je stočno groblje koje se više ne koristi. Dalekovod od 10 kV udaljen je oko jedan kilometer. Na Lovorniku je organizirana čuvarska služba koja radi 24 sata, a na odlagalištu je zaposleno 5 djelatnika. U sklopu odlagališta je izgrađena ploha za odlaganje građevinskoga otpada koji sadrži azbest. Ta ploha zauzima površinu od oko 650 metara četvornih i predstavlja posebno polje odvojeno od ostalog otpada na odlagalištu.

l6

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.