Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • Dubrovnik: pretragom pronađeno 2030 g amfetamina, 630 g marihuane, 80,4 g kokaina, “joint”, 3 digitalne vage, 8 kom streljiva za pištolj, novac i dr. predmeti
    • JADRAN LP: Luetić i Taslak jedini odradili svih 30 susreta
    • Pločanski gimnazijalci obilježili 50 godina mature!
    • BRAVO MI! Opet preko dva milijuna pregleda.
    • BLED ROWING 2025 INTERNATIONAL REGATTA Srebro za Roka
    • Uoči Trojstva crkva u Rogotinu u novome ruhu
    • Još malo!
    • Predsjednik Milanović bit će pokrovitelj i ovogodišnjeg Maratona lađa na Neretvi
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Senka Vlatković, Jadranka Medak i Marija Čupić o korizmenim i uskrsnim običajima u Kominu

    14.04.2022AutorAutor

    Korizma ili četrdesetnica dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Pokora tijekom korizme podrazumijeva i post, kada se vjernički puk suzdržava od određenih vrsta jela, primjerice mesa. U tom pogledu, pojedine neretvanske župe imaju svoje specifičnosti, koje gaje dugi niz godina. Kako se na stolu tijekom korizmenoga vremena u Kominu našla liska, danas delicija za kojom uzdišu gastronomi željni dobrih tradicionalnih jela, razgovarali smo sa Senkom Vlatković, Jadrankom Medak i Marijom Čupić, vitalnim i oštroumnim Kominkama koje u svojim sjećanjima čuvaju bezbroj prevažnih zanimljivosti iz povijesti njihovoga mjesta.

    1. Jadranka i Senka kuhaju lisku 2. liska se kuha

    Kako se liska našla na stolu za vrijeme korizme

    Tako se 90-godišnja Marija sjeća da je njen djed Stanko Čupić Bućin, inače bratim u crkvi svetoga Ante, dobivao katoličku literaturu u kojoj je bio i kalendar, kojega su tada rijetki imali, pa je ljudima govorio kada je mala, srednja ili velika mesoiđa, odnosno period od Božića do čiste srijede i kada se moglo jesti meso.

    „Morate znati da je liska nekada bila sirotinjska hrana, ali opet, nije je svatko imao, i jeli su je oni koji su to mogli priuštiti“, govore nam naše domaćice, a Senka se prisjeća da je njen otac, koji je bio lovac, znao uhvatiti punu lađu jegulje, što se danas čini nezamislivim. Senka, Jadranka i Marija ističu kako se i danas prenosi predaja u Kominu, teško je utvrditi od kada datira, da je liska, u stvari riba, i kao takva može se konzumirati tijekom korizme.

    3. Jadranka i Senka kuhaju lisku 4. Senka reze lisku 5. rezanje liske 6. rezanje liske

    Liska se, u stvari, najviše jela do Božića i nešto kasnije, a da bi se konzumirala tijekom korizme, trebalo je uložiti dodatni napor. U stara vremena nije bilo hladnjaka, pa su ljudi liske očistili, posolili i sušili u „maškadurima“, gdje je bilo osigurano provjetravanje i zaštita od insekata.

    A kada se liska pripremala za objed, trebalo je voditi računa o tome je li debela ili mršava.  Mršava se znala pripremati na brudet, uz zelje ili puru. Kuhala se oko sat vremena, a onda bi se vilicom probila prsa. Ako ne bi pustila krv, znači da je bila spremna za jelo, u suprotnom, nastavilo bi se s kuhanjem. Manistra (tjestenina) je, potvrđuju nam to svjedokinje tih vremena, bila pravi luksuz, kao i rizi, koje su „jela samo gospoda“, a kilogram šećera u kocki vrijedio je kao dva kilograma mesa. Ljudi su zato, kaže nam Senka, uzgajali pčele, kako bi došli do meda.

    7. rezanje liske 8. rezanje liske

    Nakon korizme, dolazi Uskrs i tada bi se pripremala posebna jela. U Kominu to bi najčešće bila kokoš, jer se često nije moglo kupiti drugo meso. Kokoši su uzgajale gotovo sve obitelji i pripremale su se za blagdane, a od njih su se dobivala i jaja. O kolačima se moglo samo maštati. Zato se u Marijinom sjećanju posebno urezala njena tadašnja učiteljica, Tereza Simunović iz Orebića, koja je imala štednjak. Na njemu je, na oduševljenje djece, pekla kolače.

    Svilene čarape za prosijavanje pšeničnog brašna

    „Krajem četrdesetih godina prošloga stoljeća, pojavile su se svilene čarape kroz koje smo prosijavale pšenično brašno, a onda dodavale vodu i jaja. Nakon kuhanja dobivala se tjestenina koju smo rezali na tanke komade“, prisjeća se Marija tih vremena neimaštine , ali i maštovitosti i snalažljivosti vrijednih kominskih djevojaka i žena.

    9. rezanje liske 10 Jadranka Marija i Senka

    U prijašnja vremena lovci, poput Senkinog oca, na razne su se načine snalazili kako bi došli do toliko potrebnog baruta. Često je bio krupan pa bi ga mljeli i punili u patrone. Baline su sami pravili od olova, koje su puštali kroz sito u vodu, nakon čega bi se stvarale olovne kuglice. Barut i baline su odvajali kartonom, a kako je bila riječ o dragocijenim sadržajima, čekalo se da naleti veće jato lisaka i pucalo se na sigurno.

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    Dubrovnik: pretragom pronađeno 2030 g amfetamina, 630 g marihuane, 80,4 g kokaina, “joint”, 3 digitalne vage, 8 kom streljiva za pištolj, novac i dr. predmeti

    Autor: PORTAL ROGOTIN16.06.2025

    JADRAN LP: Luetić i Taslak jedini odradili svih 30 susreta

    Autor: PORTAL ROGOTIN16.06.2025

    Pločanski gimnazijalci obilježili 50 godina mature!

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.06.2025

    BRAVO MI! Opet preko dva milijuna pregleda.

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.06.2025

    BLED ROWING 2025 INTERNATIONAL REGATTA Srebro za Roka

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.06.2025
    travanj 2022
    P U S Č P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « ožu   svi »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.