Od strahote do ljepote

0

U organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske sinoć je u prekrasnom ambijentu Kneževa dvora u Dubrovniku održana konferencija za medije i prigodni koncert proslavljene glazbene umjetnice Ane Rucner i Policijske klape Sv. Mihovil

Foto: Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Povod je bio modernizacija kampanje „Manje oružja-manje tragedija“ čiji je promotor Ana Rucner koja je u tu svrhu zasvirala na violončelu izrađenom od dragovoljno predanog oružja građana.
Ovo unikatno violončelo je izradio majstor glazbalar Zoran Gojmerac i dokaz je da se od dijelova oružja može stvoriti nešto predivno, o čemu je sinoć i prikazan film.
Violončelo je nastalo u ideji Službe prevencije Ravnateljstva policije te je u trajnom vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, a na njemu je jutros Ana Rucner zasvirala na svom tradicionalnom koncertu „Pozdrav ljetu“ također uz pratnju Policijske klape Sv. Mihovil.

IMG_1318

„Ponosna sam na ovu plemenitu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i počašćena što sam izabrana da budem promotorica ove hvalevrijedne nacionalne kampanje“, poručila je Ana Rucner na sinoćnjoj konferenciji za medije.
Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske iznio je podatke o prikupljenom oružju Dubrovačko-neretvanske županije od početka kampanje. Tako je od 2007. g. do kraja 2021. g. predano preko 300 tisuća komada raznog streljiva, preko 250 tisuća raznih minsko-eksplozivnih sredstava, granata i bombi, 143 automatske puške i poluautomatske puške, 54 revolvera i gotovo tisuću kilograma raznog eksploziva.

Akcija „Manje oružja – manje tragedija“ započela je 2007. godine potpisivanjem sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i UNDP-a i od tada se kontinuirano provodi u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Akcijom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Drugim riječima, želi se potaknuti građane da iz svojih domova uklone sve ono što njih ili članove njihovih obitelji može ugroziti zbog čega slogan akcije glasi „Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj dom sigurnijim“.

IMG_1351

Dugoročno, akcija je povezana sa željom stvaranja  sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanje snažnije veze između policije i građana.
Svi oni koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva bez straha od sankcije mogu ga predati policiji. Sve što je potrebno je nazvati broj 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je još važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.
O kvaliteti ove akcije najviše govore njeni rezultati. Naime, od početka akcije do kraja prošle godine na nivou Republike Hrvatske građani su dragovoljno predalo 5.928 kg eksploziva, 15.809 komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 5.949.869 komada streljiva raznog kalibra.

Share.

About Author

Comments are closed.