Rafo: Susret s don Petrom bio je životna prekretnica, don Petar: Ne boj se života!

0

Pločanin Rafael Dropulić Rafo kao simpatični roker osvojio je publiku diljem Hrvatske pobjedom u showu Story Super Nova Music Talents 2003. godine. No, nakon toga pobjegao je u anonimnost i nastupi tek ponekad, kao nedavno na koncertu „Progledaj srcem“ na Dinamovom stadionu. Slava ga nije zanimala, tražio je dublji smisao života i put ga je, kako je ustvrdio u intervjuu Jutarnjem listu, u kasne sate jedne noći, odveo na vrata legendarnog pločanskog župnika don Petra Mikića.

1. Don Petar docekuje Rafu nakon trijumfa, pored njih Sasa Lozar

Don Petar dočekuje Rafu nakon njegovog trijumfa

„Već je bilo jako kasno i odlučio sam pokucati župniku, don Petru, na vrata usred noći. Za mene je to bio neobičan čin u tom trenu jer sam se udaljio od Crkve nakon krizme koja je bila u osmom razredu. No, u tom trenu nisam vidio izlaz, a nešto u srcu potaknulo me da se dignem, prošetam i pokucam na ta vrata.. Prizor je bio filmski, uplakan dječak s jedne strane i župnik s druge strane. Na kraju, čovjek se pokazao pravim anđelom. Primio me pun blagosti i nježnosti, iako sam ga probudio.

z1

Vrata na koja je Rafo pokucao sudbonosne noći

2. Don Petar i Rafo ispred Svete barake

Don Petar i Rafo ispred “Svete barake”

Sve što sam godinama držao u srcu njemu sam ispričao, a on me je pažljivo i blago slušao. Na kraju mi je dao savjet koji me je smirio i vratio mi nadu da će sve biti u redu, ali i da nije, dovoljno je bilo da me je saslušao. Otišao sam kući i nakon toga sve se promijenilo. To je bila prekretnica, dobio sam poticaj da potražim Boga i prestanem sa starim životom. Taj razgovor i župnikova dobrota ostavili su toliki dojam na mene da sam se u sebi zarekao da ću mu se, ako ikad budem u prilici, odužiti“, rekao je Rafo za Jutarnji, podsjetivši kako je nakon pobjede svih sto tisuća osvojenih kuna darovao za izgradnju Božjeg hrama u Pločama, jedinom gradu u Hrvatskoj koji tada nije imao crkvu.

3. Don Petar i Rafo ispred Svete barake

Toga susreta, temelja čvrstog prijateljstva između ove dvojice ljudi, živo se sjeća i don Petar. Dok nam priča o njemu, prelistava uredno složene brojne tekstove iz toga doba, koji svjedoče o Rafinoj popularnosti ali i o njegovoj ulozi u izgradnji crkve, jer, kako kaže don Petar, mnogi ljudi diljem Hrvatske i inozemstva, vidjevši Rafin primjer, poštom su mu slali priloge, mnogi i „svoj udovični novčić“. Poseban odnos između njih dvojice traje do današnjih dana, iako s obitelji živi u Zagrebu,  Rafo ga je nedavno posjetio.

4. Tijekom izgradnje nove crkve

Tijekom izgrdanje crkve u Pločama

A don Petar kaže da mu nije bilo teško ustati u kasne sate, jer je znao da tada može kucati samo netko u potrebi. I da je najmanje što je mogao učiniti bilo saslušati tog mladog čovjeka i dati mu savjet, jer je njemu bilo važno da ga u tim teškim trenucima netko razumije. Evo što je o tome iskustvu rekao pločanski svećenik: „O čovječe, tko si ti da bi htio sve znati i spoznati… Sagni glavu i priznaj tajnu. Prihvati pruženu ruku i On će te voditi. Za Boga je svako vrijeme povoljno – svako doba dana i noći. Ne boj se. On noć pretvara u dan.

6.

To je put našeg Rafe koji svim srcem traži pravi put i želi izaći na svjetlo gdje se život živi punim plućima. U to gluho doba noći Bog obasja stazu i dade mu snage za zov kojeg je tada čuo: Ne boj se života. Idi za mnom. Nisi sam. Ja sam s tobom… Čuo je i povjerovao. Život je pred tobom. Nisi sam.

8. Don Petar je pocastio studente medju kojima je i Rafo

Don Petar je počastio studente među kojima je bio i Rafo

z2

Svanuo je novi dan i s njime novi čovjek, željan života pun ljubavi prema Bogu i čovjeku. Njegovo sudjelovanje i pobjeda u Story Super Nova Music Talents bilo je protkano ljubavlju prema Bogu i skoro vapijućim glasom slušateljstvu da se pomogne izgradnja Božjeg hrama u tada jedinom gradu u domovini bez crkve. Nije prestajao to ponavljati.

e

Njegov vapaj i novčana nagrada, koju je kao pobjednik dobio, darovana je za izgradnju crkve. Bila mu je to najbolja investicija, koju mu Bog blagosiva sretnim životom. Hvala mu. Naše zahvalne molitve će ga uvijek pratiti“.

a b c d

f g h

Slike: Foto IVONA Ploče

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.