Umirovljenik Stipan Ujdur iz Opuzena postao vitez. Za sve je kriva 3D animacija križarskih ratova u Svetoj zemlji

0

I dolina Neretve ima svog Templara, umirovljenika iz Opuzena, Stipana Ujdura koji ima zanimljiv hobi-oživljava povijest kroz 3 D animaciju. Njegove uratke preko mape Google Eartha na kojoj se nalaze trodimenzionalni modeli oživljenih povijesnih objekata i događaja može vidjeti čitavi svijet. Upravo je oživljavanje Viteškog Reda Templara rezultiralo njegovim prijemom u ovaj red.

A osim templara Ujdur je kroz svoje 3 D animacije suvremenom društvu približio, renesanse ljetnikovce, dioklecijanovu palaču, pulsku arenu, antičku Naronu i mnoge druge objekte u koje virtualno mogu zaviriti posjetitelji i vratiti se u davna i zaboravljena vremena. Mogu vidjeti kako su Rimljani živjeli te čak preko ekrana sudjelovati i u borbama gladijatora, piše Dubrovacki vjesnik.

Do sada je Ujdur izradio 3D animacije Kaštela u Pazinu, crkve sv. Nikole i sv. Frane u Metkoviću, dubrovačkih samostana sv. Klare i samostana Male braće, Gradske kavane i kazališta Marina Držića, crkve sv. Vlaha, ladanjske palače i crkve sv. Ivana krstitelja u Dajli kao i rekonstrukciju jedrenjaka “Dubrovačka nava” iz XV. stoljeća, Start Maratona lađa na Neretvi, ali i brojnih drugih znamenitosti koje krase Hrvatsku.

ttt1

Napravio je digitalnu 3D rekonstrukciju Dubrovnika iz vremena prije velikoga potresa 1667. godine. Rekonstrukciju je radio na osnovu vedute nepoznatog autora koja je najvjerojatnije napravljena od 1650 – 1660. godine pa je vjerno prikazan Dubrovnik prije velikoga potresa.

I nakon svega ovaj umirovljenik sa neobičnim hobijem ne miruje. Skupa sa Lukom Biljkom iz Kaštel Staroga “zaronio” je u Izrael u godini 1191 – 1291. u doba Templara. Ujdur je autor je 3D modela i video animacije Akre (starog lučkog grada na Sredozemnome moru, u Izraelu, sjeverno od Haife) iz vremena Templara 1191 – 1291.

Stoga su mu templari ukazali čast prijemom u svoje redove. Službeno je proglašen Vitezom Templarom Reda OSMTJ za Veliku Britaniju.

Sve je počelo toga istoga dana 08.siječnja. Dobio sam obavijest na messinger da mi netko želi poslati poruku, pogledam. Nepoznati gospodin, Grand Prior Magister James me obavještava da odavno prate moj rad o 3D rekonstrukcijama geo lokacija Vitezova Templara u Svetoj Zemlji,s kojima su impresionirni pa mi nude da se pridružim Vitezovima templarima Reda OSMTJ Knights Templars of Great Britain-prepričava nam Stipan koji nije dugo dvojio o ponudi. Odlučio je pridružiti se viteškom redu.

Zatim su ga podučili o njegovim pravima i obvezama i tako je primljen među templare Velike Britanije uz čije ime se već tradicionalno povezuju brojni mitovi i legende.

– Uslijedila je moja prisega, o detaljima ne mogu govoriti, nakon toga postao sam registrirani Vitez templar Reda OSMTJ za Veliku Britaniju, dobio sam pisanu potvrdu o mom statusu.

Kako je biti vitez-pitamo našeg sugovornika, Što mu se to promijenilo u svakodnevnom životu ?. Otkriva nam da ovo zapravo nije prvi poziv u viteški red. Ali ovaj put nije mogao odbiti.

Nije ovo prvi put da mi se nudi pridruživanje Vitezovima Templarima. Već su me kontaktirali iz USA, jedan templarski Red SOC da im se također pridružim,

Ovo je bilo nakon objave rekonstrukcije Acre na internetu, jer su impresionirani mojim rekonstrukcijama iz doba Vitezova templara. Moram priznati da nisam bio zainteresiran jer nisam mnogo znao o Vitezovima Templarima, tek sam počeo raditi ovu temu, danas nakon 3 godine znam mnogo. Napravio sam 4 rekonstrukcije geo lokaliteta u ‘Svetoj Zemlji‘, Jeruzalem, Acru, Trosu i otočić Arwd, još ću napraviti Cipar. Osim 3D modela i animacija impresionirani su i glazbenom podlogom koju je skladao Luka Biljak skladatelj iz Kaštel Starog, i ja mu se također zahvaljujem. Također su me kontaktirali iz Beograda. Veliki prior Pravoslavnog monaškog reda Vitezova Templara, gospodin Mile Galić da im se pridružim. Nisam prihvatio –govori nam Stipan.

ttt2

– Moram priznati da me je ugodno iznenadilo ovo primanje Vitezova Templara za Veliku Britaniju, koje ima svoje obveze a ja sam ih preuzeo. Dat ću sve od sebe da dam glas potlačenima, snagu slabima i unesrećenima i velikodušnost siromašnima. Da ću podržavati viteške tradicije i kršćanske ideale Boga, našeg Velikog majstora našeg Reda.

Još sam pod dojmom ovih događanja jer mi je velika čast pripadati Redu Vitezova templara

Za Veliku Britaniju. Posebno mi je drago da ima netko u Svijetu tko cijeni i uvažava kreativni rad, jer u Hrvatskoj to nije slučaj, nažalost-iskren je Stipan.

Postavši vitez Stipan Udjur se nije umirovio kada je 3 D animacija u pitanju. Dapače sada sa još većim žarom oživljava vitezove templare a interes su mu hrvatska područja.

– Trenutno radim na 3D rekonstrukcijama templarskog geo lokaliteta na hrvatskom teritoriju. Imam podatke za 31 lokaciju, napravio sam ih šest i sedma je u tijeku. Lokaciju Šibenik koji radim prema nacrtu iz 1200. godine i prema Veduti iz srednjeg vijeka, napravio sam Vranu, utvrdu Senj, Bojišće, Ljubač, Tinj i Zablaće, zaključio je vitez sa Neretve, Stipan Ujdur.

Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Share.

About Author

Comments are closed.