Na Dan ružičastih majica policija se aktivno uključuje u prevenciju nasilja

0

Na ovaj način policija želi senzibilizirati javnost na problem vršnjačkog nasilja i poslati jasnu poruku da nasilje nije poželjan oblik ponašanja

Foto: Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Zadnje srijede u veljači obilježava se Svjetski dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, odnosno Dan ružičastih majica.

Ideja o obilježavanju ovog dana javila se 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je od 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Budući su učenici na taj datum bili na školskim praznicima, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je taj dan obilježila njihovom povratku u školske klupe.

Tako su tijekom ovog tjedna učenicima sedmih i osmih razreda u osnovnim školama diljem Županije policijski službenici, čija je djelatnost usmjerena na prevenciju, održali predavanje na temu međuvršnjačkog nasilja, nasilja putem interneta ali i univerzalne prevencije nasilja kako bi mogli u svom svakodnevnom vršnjačkom, školskom, obiteljskom i drugom okruženju prepoznati nasilje, pravilno reagirati i promovirati nenasilno ponašanje.

Predavanjima  je obuhvaćeno 240 učenika OŠ Cavtat, OŠ Gruda, OŠ Župa dubrovačka, OŠ Opuzen.

Bila je to prilika da se učenici osmih razreda upoznaju i s policijskim zanimanjem, uvjetima za upis, onime što policijska srednja škola učenicima osigurava tijekom školovanja, a kroz kratku prezentaciju i film upoznati su kako izgleda jedan dan u srednjoj policijskoj školi, kako je raditi u profesiji koja omogućava korištenje psihičkih i fizičkih vještina za pozitivan utjecaj na živote drugih u lokalnoj zajednici, te  raznolikošću policijskog zanimanja.

Share.

About Author

Comments are closed.