Mario Talajić u Trstu obogatio svoju zbirku očuvanim predmetom metkovske i neretvanske povijesti

0

Jednodnevni izlet u Trst, nakon dugo vremena imao je za cilj vidjeti kako ta nekada trgovačka meka danas izgleda te posjet nekim kulturnim znamenitostima za koje prije dolazeći u shopping nismo imali vremena. Nakon ručka supruga i ja smo se odlučili krenuti u smijeru koji nam nije bio u početnom planu. Iako je bilo već 15 h nabasali smo sasvim slučajno na sajam antikviteta. Rekao bih tridesetak dobro popunjenih stolova kao na Britancu u Zagrebu. Dok sam se ja zadržavao oko stolova sa razglednicama stvarajući kontakte za neke moguće metkovske razglednice supruga je išla naprijed. U jednom trenutku vidio sam je kako maše s osmjehom na licu i poziva me da dođem. Čim sam došao ugledao sam predivne dvije litografije narodnih nošnji Knina i Metkovića u vrhunskim okvirima. Znao sam da je metkovska litografija izuzetno rijetka.

 

mtPoznata su mi dva primjerka u NSK (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) u Zagrebu te jedan malo drugačiji u tekstu primjerak u Etnografskom muzeju u Splitu. Nakon cjenkanja koje je nezaobilazno na ovakvim mjestima svi smo bili sretni i prodavatelj kao i nas dvoje. Napokon je moja zbirka obogaćena još jednim izuzetno vrijednim i lijepo očuvanim predmetom metkovske i neretvanske povijesti. Neke od sličnih litografija su izišle i kao razglednice, ali ovu našu metkovsku nisam nikada vidio. Možda je netko od vas ima i volio bih da mi se javi ukoliko postoji. U prilogu ću postaviti prvo fotografiju sa stola u Trstu, te fotografiju same litografije, pod tri sliku iz knjige prof. Radojke Bagur “Nošnja u delti Neretve”, a koja je prenešena iz Etnografskog muzeja u Splitu te na kraju opis iz NSK koji u cijelosti odgovara ovom primjerku u mojoj zbirci.

mt1

Kao posljednje pitanje koje se nameće, dali je možda neki neretvanin, metkovac koji je živio i radio u Trstu bio vlasnik ove litografije. Mate Šarić metkovski trgovac ili netko drug? Vjerovatno nikada nećemo dobiti odgovor. Po okviru se da zaključiti u nekoj vrlo bogatoj kući je visila na zidu i netko je guštao u njoj kao i ja i moji ukućani danas.

mt2

MARIO TALAJIĆ

 

Share.

About Author

Comments are closed.