Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • Poznati ratni reporter pokušava riješiti gorući problem rodnoga grada: Zvat ću Greenpeace i Gretu Thunberg u Ploče!
    • Ploče: Alkoholizirani vozač kažnjen s 1.320,00 eura
    • 21. Lađarski kup župe Bagalovići ZAGREBU ZLATO I U KRVAVCU
    • JADRAN LP: Sutra započinje nova era Jadranaša
    • TRIDESET GODINA VJERE, PRIJATELJSTVA I GOSTOPRIMSTVA: GRADAC PROSLAVIO JUBILARNI DOLAZAK POLJSKIH HODOČASNIKA
    • TIHOMIR MRĐENOVIĆ: Stariji je od Luke Ploče, a 12 godina bio je njen „mozak“
    • Ovog vikenda Metković  nudi raznolika i zanimljiva događanja!
    • Posebna prometna regulacija povodom održavanja Ribarske noći u Kominu
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Poljoprivrednici zadovoljni: “Smokve su dobro rodile, samo da ne padne kiša u kolovozu”

    04.08.2023AutorAutor

    U neretvanskoj dolini su počele smokve. Svježe smokve se po tržnicama prodaju po cijeni od 3 do 5 Eura za kilogram dok je sušena smokva 7 do 10 Eura, piše Dubrovacki vjesnik

    Sušioka, Bjelica,Bružetka bijela,Bružetka crna,Padovanka bijela,Petrovača bijela,Petrovača crna,Šaraguja, Signora,Termenjača,Vodenjača,Zimica-najpoznatije su sorte smokava koje su se mogle naći u svakom dalmatinskom vrtu i okućnici. Sadile su se uz rubove vinograda i maslinika, služile su za hladovinu u vrućim ljetnim danima a slatkim plodovima radovala su se djeca i odrasli. Smokva se jede svježa, ali već u drugoj polovini kolovoza kreće sušenje smokava-prerada smokve na prirodan način u trajni proizvod koji će biti dostupan tijekom čitave godine.

    Smokva voli tropske temperature, ona je ” toploljubiva” voćna vrsta. Manje je otporna na hladnoću ali može podnijeti zimske temperature do -15 °C.

    Agronomi smatraju da si idealni uvjeti za proizvodnju smokava pri temperaturi od 35 °C bez oborina. Smokva tada daje izvrsne proizvodne rezultate sa visokom kvalitetom plodova. Upravo su tako visoke temperature u Neretvi išle na ruku proizvođačima koji očekuju iznimno dobar urod smokava, ukoliko ne bude nepredviđenih vremenskih nepogoda i velikih kiša u kolovozu. Dio će se prodati svjež uglavnom u turističkim gradovima diljem Dalmacije, dok će se dio osušiti na tradicionalan način.

    Stanislav Soldo/Dubrovacki vjesnik

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    Poznati ratni reporter pokušava riješiti gorući problem rodnoga grada: Zvat ću Greenpeace i Gretu Thunberg u Ploče!

    Autor: PORTAL ROGOTIN14.07.2025

    Ploče: Alkoholizirani vozač kažnjen s 1.320,00 eura

    Autor: PORTAL ROGOTIN14.07.2025

    21. Lađarski kup župe Bagalovići ZAGREBU ZLATO I U KRVAVCU

    Autor: Jurica Vukojević13.07.2025

    JADRAN LP: Sutra započinje nova era Jadranaša

    Autor: Jurica Vukojević13.07.2025

    TRIDESET GODINA VJERE, PRIJATELJSTVA I GOSTOPRIMSTVA: GRADAC PROSLAVIO JUBILARNI DOLAZAK POLJSKIH HODOČASNIKA

    Autor: PORTAL ROGOTIN13.07.2025
    kolovoz 2023
    P U S Č P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « srp   ruj »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.