Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • ŽNK NERETVA: METKOVKAMA ZLATO IZ CRNE GORE
    • JADRAN LP: VRLO DOBRO ČETVRTO MJESTO JE POTICAJNO ZA NASTAVAK
    • U Arheološkom muzeju Narona se u petak, 12. prosinca otvara izložba Tragovima arheološke baštine Baćine. 
    • Položeni vijenci u pločanski akvatorij za poginule, umrle i nestale pomorce
    • Metkovska policija pretragom kuće pronašla kokain, digitalnu vagu i novac
    • Vozačica s 2,80 promila prevozila četvero djece i izazvala prometnu nesreću
    • Danas se otvara Advent na platou!
    • Pregled sezone gripe u Hrvatskoj: Dubrovačko-neretvanska županija među županijama koje bilježe najviše prijava
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Poljoprivrednici zadovoljni: “Smokve su dobro rodile, samo da ne padne kiša u kolovozu”

    04.08.2023

    U neretvanskoj dolini su počele smokve. Svježe smokve se po tržnicama prodaju po cijeni od 3 do 5 Eura za kilogram dok je sušena smokva 7 do 10 Eura, piše Dubrovacki vjesnik

    Sušioka, Bjelica,Bružetka bijela,Bružetka crna,Padovanka bijela,Petrovača bijela,Petrovača crna,Šaraguja, Signora,Termenjača,Vodenjača,Zimica-najpoznatije su sorte smokava koje su se mogle naći u svakom dalmatinskom vrtu i okućnici. Sadile su se uz rubove vinograda i maslinika, služile su za hladovinu u vrućim ljetnim danima a slatkim plodovima radovala su se djeca i odrasli. Smokva se jede svježa, ali već u drugoj polovini kolovoza kreće sušenje smokava-prerada smokve na prirodan način u trajni proizvod koji će biti dostupan tijekom čitave godine.

    Smokva voli tropske temperature, ona je ” toploljubiva” voćna vrsta. Manje je otporna na hladnoću ali može podnijeti zimske temperature do -15 °C.

    Agronomi smatraju da si idealni uvjeti za proizvodnju smokava pri temperaturi od 35 °C bez oborina. Smokva tada daje izvrsne proizvodne rezultate sa visokom kvalitetom plodova. Upravo su tako visoke temperature u Neretvi išle na ruku proizvođačima koji očekuju iznimno dobar urod smokava, ukoliko ne bude nepredviđenih vremenskih nepogoda i velikih kiša u kolovozu. Dio će se prodati svjež uglavnom u turističkim gradovima diljem Dalmacije, dok će se dio osušiti na tradicionalan način.

    Stanislav Soldo/Dubrovacki vjesnik

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    ŽNK NERETVA: METKOVKAMA ZLATO IZ CRNE GORE

    JADRAN LP: VRLO DOBRO ČETVRTO MJESTO JE POTICAJNO ZA NASTAVAK

    U Arheološkom muzeju Narona se u petak, 12. prosinca otvara izložba Tragovima arheološke baštine Baćine. 

    Položeni vijenci u pločanski akvatorij za poginule, umrle i nestale pomorce

    Metkovska policija pretragom kuće pronašla kokain, digitalnu vagu i novac

    kolovoz 2023
    P U S Č P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « srp   ruj »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.