Mandarine dobro rodile, slatke su i pune soka, samo da i cijena bude zadovoljavajuća, proizvođači očekuju 60 centi

0

Oko 20 rujna trebala bi krenuti berba mandarina na neretvanskim plantažama. Prvo zrele vrlo rane sorte mandarina iwasaki, ichimaru i zorica rana. Inače, ove jeseni urod mandarina je veći za dvadesetak posto u odnosu na prošlu godinu pa bi se na neretvanskim plantažama trebalo ubrati od 50-60 tisuća tona kvalitetnih plodova, javlja Dubrovacki vjesnik

S obzirom na očekivani urod ova godina se može okarakterizirati kao dobra za sve proizvođače mandarina. Plodovi su kvalitetni, dobar je omjer šećera i kiselina i što je najvažnije mandarine su pune soka. To valja zahvaliti kišnoj godini zbog čega nije plantaže trebalo toliko zalijevati-ističe proizvođač mandarina Niko Kapović.

Rana mandarina je jako dobro rodila pa na pojedinim pozicijama može biti nešto sitnijeg kalibra ali sve u svemu godina je dobra-ističe Kapović.

Kolika će biti otkupljivačka cijena to nitko ne može znati. U Hrvatskoj voćarskoj zajednici smatraju da bi cijena mandarina trebala biti 60 euro centi (4.52 kune).

– Takva cijena održava proizvođače i proizvodnju mandarina s obzirom na skupe troškove repromaterijala, gnojiva i radne snage-kaže Neven Mataga, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice i proizvođač mandarina.

Svakako otkupna cijena nikako ne bi smjela biti ispod 50 euro centi (3.77 kuna) jer u uvjetima poskupljenja ne bi se mogli pokriti troškovi proizvodnje dok o zaradi proizvođača nema ni govora.

Samo dobra otkupna cijena garantira rentabilnu proizvodnju mandarina koja bi se mogla širiti novim ulaganjima, smatraju proizvođači mandarina.

Inače svaki tjedan se provode analize omjera šećera i kiselina te je utvrđena velika količina soka upravo zbog kiše koja je pala na vrijeme. Udio soka u plodu neretvanske mandarine je preko 50 posto dok je uvozna mandarina iz Turske suha i u njezinu plodu udio soka nije viši od 40 posto.

Točan datum početka berbe proizvođačima mandarina preporučiti će županijsko povjerenstvo za mandarine.

Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Share.

About Author

Comments are closed.