PRVI OGRANAK HDZ-a U HRVATSKOJ

0

89_10_17_hdz_obljetnica2Prije točno 34 godine u Pločama je osnovan prvi Općinski odbor HDZ-a u Hrvatskoj. U baćinskom restoranu „Čarli“ Pločani Velibor Kikerec, kasnije prvi tajnik višestranačkog Hrvatskog sabora, Luka Šiljeg, Vedran Sršen, Filip Šalinović i Joško Damić, te gosti iz Zagreba i Metkovića Josip Manolić, Perica Jurić i Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora, bili su sudionici toga ne samo za pločanski HDZ povijesnog čina.

89_10_17_hdz_obljetnica3Osnivački skup održan je 18. listopada 1989. godine, na blagdan svetoga Luke, što je, zbog imena dvojice sudionika, trebalo biti razlog okupljanja u slučaju upada policije. Prvi predsjednik HDZ-a Ploča bio je Velibor Kikerec, dopredsjednik Vedran Sršen, tajnik Filip Šalinović, a blagajnik Radinko Medak. Niti jedne dnevne novine nisu htjele objaviti vijest o osnivanju HDZ-a Ploča, što dovoljno svjedoči o tadašnjoj atmosferi u državi. Jedino je „Nedjeljna Dalmacija“ odvojila prostor za taj događaj, ali je odmah bila „ukorena“ iz Beograda.

89_10_17_hdz_obljetnica4Beogradska „Politika“ napisala je u članku „Dva lica jedne Hrvatske“, između ostaloga,: „Ogranku Tuđmanove „HDZ“ osnovanom 18. oktobra u Kardeljevu na nejavnom mjestu nije bio problem da celi svoj proglas objavi na udarnoj strani „Nedeljne Dalmacije“ i sa ovde rado čitanom rubrikom A. Tijanića ispuni celu stranicu. Centralni komitet SKH naišao je na nezainteresovanost listova u SRH da objavi njegov temeljni dokument za kongres…“.

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.