Umro jedan od najznačajnijih američkih vinara iz Metkovića. Imao je 101 godinu

0

MIJENKO “Mike” Grgich, poznat i kao “Kralj Chardonnaya” Napa Valleyja, preminuo je jučer u 101. godini života, koliko mu je i bio cilj doživjeti. Predstavnik njegove vinarije, Grgich Hills Estate, potvrdio je njegovu smrt, a vijest su objavili kalifornijski mediji, javlja Indeks.hr

Navode i da je Grgich bio imigrant iz bivše Republike Jugoslavije i suosnivač jedne od najpoznatijih vinarija u Napi, Grgich Hills, 1977. Odigrao je važnu ulogu u podizanju konkurentnosti Napa doline koja je danas jedna od najpoznatijih vinskih regija na globalnoj razini.

U Ameriku stigao s 32 dolara

Njegov najvažniji doprinos je onaj iz 1976. godine, kada je Chardonnay koji je napravio kao vinar Chateau Montelena nadmašio vrhunska bijela vina iz Francuske na slavnom Judgment of Paris slijepom kušanju.

Rođen 1923. u malom selu kod Metkovića, Grgich je odrastao kao jedno od jedanaestero djece u obitelji vinara. Njegov pradjed, djed i otac bavili su se trgovinom, a s tri godine Grgich je gazio svoje prvo grožđe, piše Indeks.hr

Kako bi nastavio obiteljsku tradiciju, studirao je enologiju i vinogradarstvo na Hrvatskom sveučilištu u Zagrebu, gdje ga je jedan profesor nadahnuo snovima o Kaliforniji, nazvavši je “rajem”. Godine 1954. otišao je iz Jugoslavije i uputio se preko Njemačke i Kanade u Kaliforniju. Tamo je stigao 1958. s malim kovčegom i 32 dolara u cipeli.

 

Share.

About Author

Comments are closed.