KARLA ŠESTAN: Sugrađanima osigurava bogatstvo kulturnih i zabavnih sadržaja, a po potrebi obavlja i fizičke poslove

0

Proteklo ljeto i adventsko vrijeme ponudili su Pločanima i njihovim gostima najveći broj sadržaja do sada i svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Veliku ulogu u organizaciji mnogih događaja imalo je Pučko otvoreno učilište, osnovano davne 1964. godine kao Narodno sveučilište. Upravo je ravnateljica POU Ploče Karla Šestan bila jedna od najvažnijih karika u organizaciji brojnih događaja, a njeni sugrađani i drugi posjetitelji mogli su je vidjeti kako se penje na ljestve, raznosi opremu, dijeli darove i obavlja niz drugih aktivnosti. Ništa joj nije bilo teško.

1

15 16

Rogotin Portal i Dubrovački vjesnik (tiskano izdanje u petak) donose priču o hvalevrijednom angažmanu Karle Šestan, ravnateljice POU Ploče.

„Uz Grad Ploče i Turističku zajednicu organizatori smo Pločanskog ljeta i Adventa u Pločama. U ljeto 2023. organizirali smo 34 kulturna-zabavna događaja koja su bila isključivo u našoj organizaciji. Pokrenuli smo projekt „Dječje pločansko ljeto“ koje je bilo uspješno i izazvalo dobar odaziv djece. Kroz advent smo također proželi razna događanja za djecu te se potrudili da im osiguramo njihov omiljeni sadržaj –  klizalište. Smatram da je ulaganje u djecu najvažnija misija nas odraslih, oni su naša budućnost. Vrlo je važno djecu od malih nogu navikavati na odlazak u kino, na predstave te druge kulturne događaje jer time stječu dobru naviku i to im pomaže da se razviju u osobe koje znaju cijeniti kulturu i umjetnost. Pružajući im konstantni kulturni i zabavni sadržaj dugoročno možemo očekivati generacije vjernih posjetitelja naše ustanove. Uz dječji program na ovogodišnjem adventu naši građani mogli su uživati u raznolikom programu za sve generacije.  Stvaranje božićnog ugođaja na platou ne bi bilo izvedivo bez odlične suradnje s Komunalnim održavanjem Ploče koje je tehnički izrealiziralo sve naše ideje. Također smo zahvalni na ogromnoj podršci i povjerenju koje nam je dao Grad Ploče da ostvarimo zamišljeno“, rekla je mlada ravnateljica krovne kulturne ustanove u gradu i izrazila zadovoljstvo što  građani prepoznaju trud, vrijeme i novac uložen u kulturu.

7. Karla s Matijom Prskalo 8 9 10

Činjenica je da je kulturna scena grada sve življa, događaji su sve posjećeniji , čemu svjedoče i popunjene stolice na brojnim radionicama te rasprodane karte za predstave. O tome što joj znači rad u Pučkom učilištu, Karla kaže: „Ovo je dosta dinamičan posao i to je ono što ja osobno volim. Tu smo da našim sugrađanima pružimo život bogat kulturnim i zabavnim sadržajem. Moramo znati da smo mali grad sa brojnim ograničenjima, ali to nam nije i ne smije biti prepreka da ponudimo najbolje što možemo. Trudimo se ponuditi dodatnu vrijednost događanjima koje organiziramo. Naši sugrađani nerijetko to prepoznaju što me inspirira za daljnji rad. Ovaj posao mi pruža stalnu komunikaciju s ljudima, mogućnost da upoznam mnoge eminentne umjetnike i ostvarim brojna prijateljstva.  Posao ravnatelja je konstantan, mogu reći cijeli dan. Dosta je zahtjevno, ali u suštini to je posao koji me ispunjava kao osobu. U komunikaciji s ljudima, putem društvenih mreža ustanove i na slične druge načine dolazim često do odgovora koje su potrebe naših sugrađana za kulturnim sadržajem“.

4 5 6 Karla s obitelji

Karla ima riječi hvale za svoje suradnike, bez kojih bi se teško realizirali brojni projekti: „Pučko učilište je jako mali sustav i kao takav potrebno je da svi budemo uključeni u svaki organizacijski segment događanja, kako djelatnici ustanove tako i ja kao ravnatelj. Ne predstavlja mi problem napraviti neki lakši fizički posao da bi se sve odradilo onako kako je zamišljeno. Svi smo skupa u ovome i “uskačemo” po potrebi odraditi što god iskrsne, jer jedino tako možemo raditi kvalitetno“.

11 12 13 14

Kao krovna ustanova u kulturi, Pučko učilište ostvaruje uspješnu suradnju sa ustanovama, trgovačkim društvima i udrugama na području grada. U sjedištu, u Gračkoj 2, održavaju se izložbe, paint and wine radionice, ljetno kino te edukacije. Osim toga POU upravlja i Domom kulture koje je centar za neke veće manifestacije, predstave, predavanja, priredbe, kino u zatvorenom…  „Jedan od ciljeva nam je svakako sve naše sugrađane, kao i ostale stanovnike s područja Grada Ploča i šire, naviknuti na aktivan kulturni život u gradu, bilo da se radi o izložbama, predstavama ili kino projekcijama. Trudimo se pratiti trendove i ne zaostajati za mnogo većim gradovima, čemu svjedoče brojne hit predstave koje su se izvele i na daskama naše pozornice.  Nakon kratke pauze, krajem prvog mjeseca krećemo sa kino programom. Mogu najaviti predstavu “Ništa im neće bit’ ” Kazališta Moruzgva, u glavnim ulogama Ecija Ojdanić i Frano Mašković koja će se odigrati 18. siječnja u Domu kulture Ploče. Nedugo nakon toga dolaze nam i mali MAK-ovi sa predstavom „Lice“, najavila je ravnateljica kulturne događaje, ali osim njih planira i ulaganja u zgrade.

Rogotin Portal i Dubrovački vjesnik (tiskano izdanje u petak) donose priču o hvalevrijednom angažmanu Karle Šestan, ravnateljice POU Ploče.

173

Tako je u rujnu prošle godine Pučko učilište prijavilo na natječaj Ministarstva kulture i medija investicijski projekt “Obnova multifunkcionalne dvorane u POUP s pripadajućim prostorijama”, a u planu su i investicije u Domu kulture u suradnji s Gradom Ploče.

182

„Godina iza nas bila je dosta zahtjevna, s pregršt događaja, ali smo je ispratili sretni i ispunjeni. Veselimo se svim izazovima u 2024. Lijepo je biti dio male zajednice, maloga Grada. Tu smo da napravimo sve kako bi zadovoljili potrebe za kulturnim i zabavnim sadržajem naših sugrađana. Vjerujem da je POUP na dobrom putu, ideja imamo sve više, a podrška naših sugrađana daje nam vjetar u leđa da se i dalje nastavimo truditi i davati najbolje od sebe u našem radu za ovu zajednicu, jer naši sugrađani su naša najveća motivacija“, zaključila je Karla Šestan.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.