Koraljko Greben, neobični umjetnik iz doline Neretve

0

Od drveta, starih predmeta, odbačenih komada alata, čak i ženskih ukosnica za kosu nastaju zanimljivi eksponati umjetnika iz doline Neretve još zanimljivijeg imena – Koraljka Grebena.

Od malih nogu Jelenko Ujdur voli stvarati. Prije nekoliko godina, ljubav prema kreativnom radu dovela ga je do Koraljka Grebena – imena pod kojim se krije sasvim običan suprug, otac i djed, prepun ljubavi i inspiracije, javlja HRT
– Mislim da u početku, sigurno prvih nekoliko godina, na društvenim mrežama i u svim događanjima nije me se moglo ni vidjeti pravim licem, nego je škartoc ispao kao moj zaštitni znak. Na njemu piše ”dobar ko kruv” što je opet bilo meni nekako savršeno. Mislim, ko je dobar ko kruv, sakrivam se ispod nekakve kese škartocne. Tako da danas više ne provodim to uvijek do kraja, ali… da, ispalo je interesantno, kazao je Ujdur.

Zanimljivi su i nazivi likova koje izrađuje. ”Dugonogi Oliver”, ”Ljama Izabela”, ”Bipolarna mama”, samo su neki od njih. Inspiraciju često pronalazi u Dalmaciji, moru, svojoj okolini i nema neki određeni smjer.

–  Do lika Dugonogog Olivera je došlo tako da je sve krenulo od kopče. Ne sjećam gdje sam je pronašao, odmah me asocirala na kljun. Ovaj dio baze je ciporex, kojeg skupim po našim odlagalištima. Ovaj dio je od Šiljega, prijatelja stolara koji ima ostatke. Ovo su duge drvene tiple i komad kista, kaže Ujdur (Koraljko Greben).

Omaž Vasku Lipovcu
Koraljko radi i kistom, pa je u sklopu “street art” festivala izradio posebne murale morskih likova, a svoje umjetničke tragove ostavio je i na pijesku ušća Neretve. Jedan cijeli ciklus inspiriran je upravo morem i voli reći da je njegov kit postao pravi hit.

– Cjeli stil boja, onih njihovih lica, mogu reći, malo glupastih je omaž Vasku Lipovcu. Puno se stvari počelo događati s mojom pojavom u Šibeniku u ”Azimutu” koji mi je, jednostavno, dole sad nekako centrala, čini se više nego dolina Neretve. Što se tiče tog kita, par dana nakon objave tog rada, ”Azimut” se javio da ga želi kupit za svoj stalni postav. Mislim da sad kod njih imam pet ili šest radova na stalnom postavu što mi imponira jer to je prostor stvarno u Šibeniku u kojem možete vidjeti svašta, kaže Jelenko Ujdur – Koraljko Greben.

Najveći kritičar mu je obitelj

 

Na početku nije mogao ni zamisliti da će neke od svojih radova prodati, jer kad krene s izradom ne zna koji će lik dobiti. No svaki od njih na kraju ispadne pun pogodak. Iznenađuje ga širok spektar ljudi kojemu se njegova umjetnost sviđa, što ga je dovelo do brojnih suradnji pa i do oslikavanja zidova dječjeg bolničkog odjela, jednog od srcu mu najdražih projekata, javlja HRT

– Moji prvi kritičari su moji ukućani, Jela, djeca. Ja nešto radim super sam zadovoljan, a njima to nešto nije… Onda, ne znam, postoje neki radovi za koje smatram da su mogli bolje, njima to bude super. Stvarno nema pravila, izgleda da u toj nekoj procjeni samog sebe baš i nisam na svom terenu, rekao je Ujdur.

Posebno izdvaja ciklus pod nazivom ”Ljubav”. Dolaskom na svijet unuke Branke rodila se nova inspiracija za sve lijepo što je nastalo u njegovom ateljeu i za ono što tek dolazi.

Koraljko Greben postao je brend na društvenim mrežama. Njegov idejni začetnik veseli se zimskim danima, pronalaskom novih predmeta za, ne sumnjamo, brojne izložbe.

Mateja Delija/Jure Jerković/HTV/HRT

Share.

About Author

Comments are closed.