Hoće li egzotično voće zamijeniti ono tradicionalno: “Kumkvati i afričke naranče zašto ne, pa deset puta su skuplji”?

0

Što bi Neretvani mogli saditi na svojim poljima da se odmaknu od tradicionalnog uzgoja agruma ?. Po mišljenju stručnjaka u pitomoj i plodnoj dolini može rasti sve pa bi tako egzotično voće moglo zamijeniti mandarine koje su prošle jeseni bile gorke većini proizvođača. Mandarinu može zamijeniti i kumkvat, koji je zapravo najsličniji po izgledu i uzgoju samo je desetak puta skuplja i lako se može prodati, javlja Dubrovacki vjesnik

Trenutačno imamo preko 300 različitih vrsta cistrusa a među njima je i fantastična naranču iz Afrike, pojašnjava stručnjak za proizvodnju egzotičnog voća, Ivan Šuloga.

Kumkvat (Frotunella spp.) je stablo podrijetlom iz Kine i u svojoj domovini simbolizira prijateljstvo. Na kineskom jeziku, kumkvat znači “zlatna naranča”, što savršeno opisuje karakteristične male plodove kumkvata tek malo više od nokta koji zapravo izgledaju kao minijaturne naranče ili mandarine. Zanimljivo je da je otporan na niske zimske i visoke ljetne temperature. Konzumiraju se sa korom, jednostavno se onako čitavi ubace u usta.

– Neretva je svojom mikro/makrolokacijom davno klimatski vrlo dobro pozicionirana. izbor novih kultura je jako širok, naročito ako bi se radila i plastenička proizvodnja sa opcijama vrlo jeftinog grijanja. Kulture koje su sramežljivo posađene u dolini Neretve su feijoa, mini kiwi, kumkvat. To su svakako indijanska banana, kineski dud, zmajevo voće, afrička šljiva, mini guava, surinamska trešnja, pistacija, yuzu naranča, finger limeta i bezbroj drugih citrus, pojašnjava Šulog.

Stanislav Soldo/Dubrovacki vjesnik

Slika: rogotin.hr ilustracija

Share.

About Author

Comments are closed.