INDEKS RAZVIJENOSTI: Evo kako stoje gradovi i općine u našoj županiji

0

Po novom izračunu indeksa razvijenosti koji je objavila Vlada RH, Dubrovnik se našao u prvoj četvrtini iznad prosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave, kao i Dubrovačko-neretvanska županija.

Indeks razvijenosti izračunat je prema stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, općem kretanju stanovništva, stopi obrazovanosti, te indeksu starenja, javlja Dubrovacki vjesnik

Uz Grad Dubrovnik u ovoj skupini od jedinica lokalne samouprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, našle su se i općine Konavle te Župa Dubrovačka.

U drugoj četvrtini popisa iznadprosječno razvijenih mjesta Hrvatske, odnosno VII skupini sa našeg područja našli su se Grad Korčula i Općina Ston, u VI skupini također kao iznadprosječni slijede ih Dubrovačko primorje, Lastovo i Orebić. U posljednjoj, petoj skupini iznadprosječno razvijenih našli su se Lumbarda, Mljet; Ploče, Smokvica i Trpanj.

Sa područja Dubrovačko-neretvanske županije u ispodprosječno razvijene gradove i općine ‘upali ‘ su gradovi Metković i Opuzen te općine Slivno i Vela Luka i to u četvrtoj skupini dok su na popisu druge skupine ispodprosječno razvijenih općine Kula Norinska i Pojezerje.

Inače u rangu najrazvijenijih uz Dubrovnku našli su se i gradovi poput Zagreba, Rijeke, Čakovca, Hvara, Makarske, Opatije i Pule. Zanimljivo da je od velikih gradova iz te skupine ispao Split koji je u drugoj četvrtini najrazvijenijih u kojoj su primjerice Ston i Korčula. Dubrovačko-neretvanska županija po razvijenosti je uz bok Grada Zagreba, Zagrebačke, Zadarske te Istarske županije.

AH/Dubrovacki vjesnik

Cijeli popis pogledajte OVDJE

 

Share.

About Author

Comments are closed.