Sastavljena je prva lađa u brodogradilištu Stipaničev

0

U brodogradilištu Stipaničev u Tribunju sastavljena je prva od 33 neretvanske lađe koje će se koristiti u neretvanskome spektaklu Maratonu lađa. U to se, prilikom obilaska brodogradilišta, uvjerio Nedjeljko Jerković Žuti, trofejni lađar koji je odvozio 17 maratona za Rogotin  i četiri za 4. Gardijsku brigadu.

Trenutačno su u tijeku su radovi na pilanju lukoća i ostalih dijelova lađe, kolumbi i karina. Jedna je lađa sastavljena je radi izgleda bez oplate. Drvo za oplatu je spremno i čeka se na još malo borovine, uglavnom svi materijali će uskoro biti u skladištu. Hrastovina je nabavljen iz Slavonije i Zagorja

Kad se pripremi i obradi većina dijelova počet će sklapanje lađa. Napravljen je i novi kostur za spajanje koji je za nijansu drugačiji od prvotnog, izrađenog u Trogiru. Nove karine su drugačije i rade se iz jednog dijela, za razliku od prijašnjih koje su se izrađivale iz dva dijela. Oplata za lađu je sada malo šira (2,5 cm) nego prije, što bi trebalo garantirati veću čvrstoću i trajnost.

U brodogradilištu se sada nalazi lađa broj 25 po kojoj se rade pojedini otisci za novu lađu.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.10. 11. 12. 13. 14 15 16 17

Slike: Nedjeljko Jerković

Share.

About Author

Comments are closed.