Ploče će još dugo biti grad rukometa i rasadnik hrvatskih reprezentativki!

0

Stotinjak djevojčica mlađih uzrasnih kategorija Rukometnog kluba „Dalmatinka“, redovitim treninzima u Domu športova pod budnim očima svojih trenera, jamče da će Ploče još dugo biti grad rukometa i rasadnik hrvatskih reprezentativki. Podijeljene su u nekoliko skupina i užitak je promatrati njihove treninge kojima pristupaju maksimalno ozbiljno i odgovorno.

1 2 3 4 5

O onima najmlađima, od 1. do 4. razreda Osnovne škole brigu vodi prof. Tanja Jerković, kojoj pomaže igračica Iva Žderić. Ima ih čak 50, pa Tanji dobro dođe gotovo 20-godišnje iskustvo u ovome poslu, kao i znanje nastavnice Tjelesnog odgoja. Djevojčice ovoga uzrasta traže puno strpljenja, pažnje i razumijevanja, za njih su to prvi ozbiljniji dodiri s ovima sportom. „Ovo je za  njih ulazak u svijet rukometa, uče osnovne stvari, vođenje lopte, korake i slično, ali jednako važno je razvijanje motoričkih sposobnosti, discipline i radnih navika. Jer osim savladavanja tehničkih izazova, jako je bitno da djevojčice shvate koliko je vježbanje korisno za njihov rast i razvoj. Naravno, svaka od njih ima svoje posebnosti i nastojim pronaći vremena za sve. Da bi i meni bilo lakše podijelila sam ih u tri grupe, prema određenim kriterijima. I moram reći, jako su dobre, slušaju i strpljivo uče. Taktičke varijante doći će u kasnijoj fazi, sada se postavljaju temelji“, kaže nam Tanja i naglašava kako joj predstavlja zadovoljstvo dok promatra stalni napredak njezinih malih rukometašica koje treniraju dva puta tjedno.

6 7 8 9 11

Rogotin Portal i Dubrovački vjesnik (petak u tiskanom izdanju) donose priču o iznimno uspješnoj Školi rukometa u Pločama!

12 13 14 15 16

A kada ih ona dobro pripremi za buduće loptaške izazove, djevojčice prelaze u novu uzrasnu kategoriju kod „starog“ rukometnog asa – Ante Jerkovića. O njegovom znanju i doprinosu pločanskome rukometu ne treba puno trošiti riječi. No, niti nakon tri desetljeća na klupi, nije se zasitio. Istina, ne prolazi, kao nekada, dramatične trenutke s prvim sastavom, ali i rad s curicama od 5. do 8. razreda potpuno ga okupira. I ispunjava zadovoljstvom kada „namiriše“ nove talente i buduće hrvatske reprezentativke, a to se u Pločama događa svake godine. „Sada mi je puno lakše nego nekada, manje je obveza, treninzi su kraći, nema detaljnih priprema utakmica i analiza nakon završetka susreta kao prije. Treniramo tri puta tjedno, uigrani smo i imamo kvalitetu, što potvrđuje činjenica da su djevojčice iz kategorije U-15 prve u Dalmaciji, nadam se da će tako i ostati, a neke od njih kucaju na vrata mlađe kadetske reprezentacije. Djevojčice U-17 također su vodeće u Prvoj ligi Jug i pola ih trenira kod mene, a pola u prvoj ekipi. Nina Burđelez je reprezentativka Hrvatske i već je nastupala na Europskom prvenstvu, Kupu nacija i drugim natjecanjima. Lijepa je spoznaja da i u kategoriji U-15 imamo tri reprezentativke, Anteu Jerković, Vanesu Bebić i Vanju Špehar. One se pripremaju za skore, sedmodnevne, Mediteranske igre u Crnoj Gori, koje počinju 25. veljače, kaže Ante Jerković.

17 18 19 20 21

Ovakvi rezultati ne čude jer je klupska politika od samih početaka bila usmjerena na uključivanje što većeg broja djece i mladeži iz Ploča i okolice. Osnovna i srednja škola iz Ploča višestruke su prvakinje države u natjecanju osnovnih i srednjih škola, a u tim ekipama nastupale su isključivo igračice „Dalmatinke“.

22 23 24

Prof. Ivan Jerković s velikim uspjehom vodi seniorke koje nastupaju u Prvoj ligi. Nekoliko godina trener je hrvatske ženske reprezentacije dok je izbornik bio prof. Canjuga. Osim toga, bio je izbornik juniorske, a sada je izbornik mlađekadetske reprezentacije. Pomaže mu Nedjeljko Dominiković koji ujedno i vodi U-17 kadetkinje „Dalmatinke“ i regionalni je suradnik Hrvatskog rukometnog saveza za dubrovačko neretvansku županiju.  „Rukometna škola „Dalmatinke“ poznata je u cijeloj Hrvatskoj, kroz sve selekcije. Rezultat je to kvalitetnog rada svih u klubu. Mlađe dobne skupine redovito su na završnicama Prvenstva Hrvatske gdje ostvaruju značajne rezultate, a Škola svake godine izbacuje igračice za prvu ekipu. Za budućnost ženskog rukometa u Pločama zaista ne treba strahovati“, poručio je Ivan Jerković.

25 26 27 28 29

Rogotin Portal i Dubrovački vjesnik (petak u tiskanom izdanju) donose priču o iznimno uspješnoj Školi rukometa u Pločama!

Brojne reprezentativke

Neke pločanske rukometašice nosile su  i dres seniorske reprezentacije bivše države i Hrvatske, bilo kao igračice kluba iz Ploča ili drugog kluba u koji su prešle. Za jugoslavensku reprezentaciju nastupale su Željka Rajak i Dalija Erceg. Hrvatski seniorski dres nosile su: Žana Marić (došla iz Trogira), Ivana Jelčić, Marta Žderić, Tea Pijević, Irena Matutinović, Ana Marija Boras, Valentina Blažević, Lana Jarak, Lea Franušić. Kornelija Mijoč nastupala je za reprezentaciju BiH. Više igračica igralo je ili igra u inozemstvu. Pored nekih s reprezentativnog popisa, vani još igraju Petra Marinović i Andrea Klarić.

30 31 32 34 35

U reprezentacijama mlađih uzrasta igrale su ili još igraju: Natalija Ćulum, Vedrana Šetka, Dina Šutić, Dalija Erceg, Ljiljana Čančar, Kornelija Mijoč, Jelena Kordić, Tatjana Kajušić, Tijana Kajušić, Irena Matutinović, Karla Šestan, Amela Suljić, Ivona Menalo, Anđela Marinović, Renata Kežić, Jelena Kordić, Valentina Blažević, Nikolina Nikolac, Ana Marija Boras, Andrea Klarić, Josipa Sanader, Lana Jarak, Ema Vuković, Iva Družijanić, Tea Pijević, Ivana Jelčić, Marta Žderić, Magdalena Žderić, Nina Burđelez, Petra Gustin, Iva Bule, Ema Barbir, Maja Šiljeg, Josipa Butigan, Antea Jerković, Mia Putica, Vanja Špehar.

36 37 38 39

Share.

About Author

Comments are closed.