Već tri desetljeća na 94,5 megaherca griju srca slušatelja i ne misle stati!

0

Radio koji se sluša srcem! Na 94,5 MHz. Radio postaja Ploče, nezaobilazan medij ne samo stanovnika Ploča nego i cijele Doline Neretve, dijela Makarskog primorja i šire. Za mnoge ljude najvažniji izvor informacija o ponajprije lokalnim, ali i mnogim drugim događajima. Vrijedna ekipa s RPP-a svojim slušateljima nudi sadržajno bogat program već točno tri desetljeća, koliko aktivno rade, iako je pločanski radio osnovan prije 32 godine.

Točnije,  Radio postaja Ploče započela je s emitiranjem 28. svibnja 1992. godine, na istoj frekvenciji, u ratnim uvjetima kada je svaka informacija bila izuzetno važna. Dok su građani bili u skloništima pod zračnim uzbunama radio ih je obavještava o svim bitnim događajima u to vrijeme, a njihovi novinari obilazili su prve crte bojišta na jugu.

1 mario covic

Napisali smo da RPP aktivno djeluje 30 godina, jer je bila dvogodišnja pauza u radu tijekom 2003. i 2004., da bi u proljeće 2005. Grad Ploče otkupio sve udjele dotadašnjih vlasnika i  postao postao stopostotni vlasnik radija. Dobivanjem koncesije na gradskoj razini, RPP je 4. listopada 2005. nastavio s emitiranjem programa, što traje sve do današnjih dana.

2 josko gnjec

Radio postaja Ploče d.o.o. jedini je koncesionar na području grada Ploča, ima četiri djelatnika izravno angažirana u stvaranju programa. Joško Gnječ, glavni je urednik i novinar, Mario Čović je glazbeni urednik i voditelj, koji je do sada „sakupio“ više od 20 godina radnoga staža i ne namjerava stati, Eleonora Doboš  je novinarka i radijska voditeljica (trenutno odsutna na porodiljnom dopustu) te Mario Grzunov, koji obavlja posao sistem administratora. Direktor RPP-a je Damir Živković, inače pročelnik  Upravnog odjela za gospodarski razvoj Grada Ploča.

Priču o Radio postaji Ploče donosi tiskano izdanje Dubrovačkog vjesnika!

3 mario grzunov

„Od svih medija, radio je onaj koji je vjerojatno i najuspješnije preživio tranziciju iz analognog svijeta u digitalni. Ponajprije zbog toga što se informacija putem radija prenosi najbrže, a kontakt sa slušateljima je najčešće spontan, neposredan i gotovo obiteljski. Upravo sve to karakterizira i Radio postaju Ploče koja na 94,5 MHz već trideset godina ulazi u domove svojih slušatelja putem radio valova. Mali smo radio ali sa dugom tradicijom što je zalog i obveza za novih i još boljih 30 godina“, rekao je Živković.

eleonora dobos

RPP emitira vlastiti program 24 sata dnevno na frekvenciji 94,5 MHz, preko odašiljača snage 600 W, koliko dopušta koncesija na gradskoj razini, te ima čujnost od Stona, poluotoka Pelješca, Metkovića, Opuzena i Ploča kao i dijela Makarske rivijere.

4

Prema istraživanju slušanosti nezavisnih agencija koja su provedena prije nekoliko godina, radio Ploče bio je uvjerljivo najslušanija radijska postaja na području Doline Neretve s prosječnim brojem od oko 11 tisuća slušatelja. Prema istom istraživanju, u udarnom terminu od 8:00 do 17:00 sati u kategoriji punoljetnih slušatelja u naseljima između 5 i 20 tisuća stanovnika, Radio postaja Ploče bila je uvjerljivo najslušanija radiopostaja u cijeloj Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Kakvo je stanje danas ne možemo sa sigurnošću tvrditi, jer RPP nije sudjelovao u istraživanjima, ali znamo da se djelatnici maksimalno trude u nastojanju da dođu do što većega broja slušatelja. Osim toga, RPP preko internet streaminga svoje svakodnevne slušatelje ima diljem Hrvatske, Europe, pa čak i u Americi, Australiji. RPP je član HURIN-a od kojeg je dobio i nekoliko priznanja. U prosincu 2012. godine HURIN je, Miroslavu Barbiru, tadašnjem direktoru i glavnom uredniku RPP-a, uručio nagradu “Zlatni mikrofon za radijska dostignuća” za emisiju o braniteljima “Uvijek vjerni”.

lora mihaljevic miroslav barbir mimo marija grgurinovic bebic

Na 10. Danima elektroničkih medija, koji su u studenom 2017. godine održani u Svetom Martinu na Muri, RPP dobila je nagradu “Zlatni miš” za najbolju Internet stranicu lokalne radio postaje. HURIN (Hrvatska udruga radijskih nakladnika) spomenutu nagradu dodjeljuje za najbolju Internet stranicu radio postaje, koja se ističe grafičkom posebnošću, korisnošću, dizajnom, sadržajem te prezentacijom radio postaje. Za razliku od mnogih internet stranica koje koriste radio postaje, RPP stranicu koristi za promociju svog rada, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj.

mario covic i eleonora dobos

Priču o Radio postaji Ploče donosi tiskano izdanje Dubrovačkog vjesnika!

Vijesti iz našega grada i Doline Neretve su nam prioritet. Ljudi od nas očekuju brzu i točnu lokalna vijest o nečemu što se dogodilo i mi im to nastojimo osigurati. S našim slušateljima imamo zaista dobru komunikaciju“, kaže nam Gnječ.

miroslav barbir i jurica vukojevic

Prvu ekipu RPP-a činili su: Petar Cvitanović – direktor, te Jurica Vukojević, Milivoj Dugandžić, Vlado Škarica, Marela Bulat i Miroslav Barbir, a vremenom je kroz RPP prošlo puno djelatnika. Jurica Vukojević je legendarni sportski urednik, honorarac, koji u posljednje vrijeme vodi dvije sportske emisije tjedno: ponedjeljkom „Sportski mikrofon“  i petkom „Sportski vikend“, a nekada je radio i emisije vezane za kulturu, politiku itd. Najviše voli raditi emisije u živo od prijenosa sportskih događaja, utakmica „Jadrana LP“ i „Dalmatinke“ pa do Maratona lađa.

5 jurica vukojevic

„Siguran sam da će naš radio dugo trajati jer jednostavno treba ovome gradu i ovoj dolini. Svaka čast drugačijim oblicima novinarstva, televiziji i pisanom novinarstvu u kojem sam od 1975. godine, radio ima svoju posebnu draž, pogotovo taj izravni kontakt sa slušateljima, kontakt emisije, nagradne igre te izravni prijenosi“, siguran je Vukojević u budućnost RPP-a.

Priču o Radio postaji Ploče donosi tiskano izdanje Dubrovačkog vjesnika!

Share.

About Author

Comments are closed.