Mještani Trpnja protiv ukidanja trajektne linije s Pločama

0

Nakon što je otvoren Pelješki most, plovni promet na trajektnoj liniji Ploče – Trpanj znatno je pao, pa se više puta spekuliralo o ukidanju ove prometne linije. Dolazi ljeto i gužve preko Pelješkog mosta pa Trpanjci žele naglasiti kako je ovaj trajekt bez obzira na novi most ipak važna veza s gradom za domaće stanovništvo, ali i turiste.

Nekad je plovna linija iz Ploča za Trpanj bila najvažnija veza između sjevera i juga. Od 26. srpnja 2022. promet je pao za 80 posto, veći dio poluotoka doživio je procvat, a Trpanj je, kažu, ostao ”slijepo crijevo”, javlja HRT

– Kad vam je upitan javni prijevoz na poluotoku Pelješcu, a moramo reći da ga gotovo, ne da ga nema, nego da je skroman, onda se ovakva linija nameće kao jedina alternativa da se što prije uhvatite autoputa, rekao je načelnik općine Trpanj Jakša Franković.

ztr1

er do Pelješkog mosta Trpanjci voze u gužvi gotovo sat i pol. Većina srednjoškolaca pohađa pločansku školu, a umirovljenicima i trudnicama plovidba je u odnosu na ostale okolnosti najlakši način dolaska do grada.

– Ovako mi je ipak ljepše, uzmem knjigu i kavu i onako. Dobijem malo tih svojih pet minuta na trajektu, ustvrdila je Martina Nobilo.

– Ili ponavljamo za školu ili komuniciramo ili igramo neke igrice, dodala je Antea Žaper.

– Pogotovo ljeti kad ima mnogo turista i upoznamo se s drugima i bude baš dobro, nadovezao se Nino Mirko.

Očekuje se veći broj turista potkraj lipnja

 

Očekuju veći broj turista potkraj lipnja, nakon uvođenja željezničke linije Sarajevo – Ploče, što bi na ovaj trajekt uz jadransku magistralu trebalo privući više turista, posebno rekreativaca.

– Kada govorimo o cikloturizmu, te rute koje idu iz Europe, znači iz Slovenije i Austrije pa prema puno razvijenijim krajevima po pitanju cikloturizma, idu sve do Dubrovnika pa i dalje. Znači oni ne mogu prijeći preko Pelješkog mosta i oni moraju koristiti ovu liniju, a ne žele napustiti teritorij Europske unije, objasnio je načelnik Franković.

Za trajekt od vitalne važnosti lani su se borili prikupljanjem potpisa. Ljeto će, nadaju se, pokazati važnost ovog plovnog puta, stanovnicima potrebnog, a turistima atraktivnog.

Matea Delija/HRT

Slike: rogotin.hr

Share.

About Author

Comments are closed.