Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • Kotlovi se dime, a država broji litre: evo koliko smijete ispeći rakije, gdje morate prijaviti i što ako vas uhvate!
    • Otvoreno 65 natječaja za nova radna mjesta u Dolini Neretve
    • Suradnjom kolega PU dubrovačko-neretvanske i PU ličko-senjske uhićena dvojica rumunjskih državljana osumnjičenih za sedam kaznenih djela krađe nautičke opreme vrijednosti preko 45 tisuća eura
    • ‘Pleme‘ proslavljenog hajdukovca i brojni vjernici proslavili sveca zaštitnika: ‘Bio bi on na fešti, mora je u Italiju‘
    • 2. HMNL-jug, 1. kolo: BRADARIĆ PETARDOM MATIRAO DRAGOVOLJCE
    • Blaž Pezo: ‘Dubrovačko-neretvanski HDZ ne mijenja pobjednički tim!‘
    • NERETVA: Prva gostujuća pobjeda poticaj za dalje
    • AMNL Grada Ploča, 1. kolo: Baćina desetkom prizemljila Kitere
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Kotlovi se dime, a država broji litre: evo koliko smijete ispeći rakije, gdje morate prijaviti i što ako vas uhvate!

    Jeste li znali?
    Autor:PORTAL ROGOTIN Slika: rogotin.hr ilustracija21.10.2025

    Jesen je stigla, a s njom i vrijeme pečenja rakije, što je tradicija naših vinogradara. Mnogi već pripremaju kotlove i kominu od grožđa, no uz tradiciju dolaze i zakonske obveze. Istražili smo tko sve podliježe propisima, kako se prijavljuje pečenje rakije, koliko se smije proizvesti za vlastite potrebe i koliko se mora platiti državi.

    Tko smije peći rakiju?

    Rakiju smiju peći mali proizvođači jakih alkoholnih pića, odnosno fizičke osobe koje rakiju proizvode za vlastite potrebe. Njihova je obveza da kotao za pečenje rakije prijave Carinskoj upravi, odnosno upišu ga u Registar trošarinskih obveznika.

    Rakija proizvedena u kućnoj radinosti ne smije se prodavati, smije je konzumirati samo kućanstvo, članovi obitelji i njihovi gosti. Dopušteno je i koristiti je unutar kućanstva, primjerice za pripremu likera, tinktura ili dezinfekciju.

    Prema važećim propisima, mali proizvođači jakih alkoholnih pića nemaju obvezu plaćanja trošarine ako proizvedu do 50 litara rakije od voća godišnje po kućanstvu, piše Slobodna Dalmacija.

    Drugim riječima, država ih je oslobodila plaćanja tzv. paušala za kotao, odnosno kotlarine. To odgovara količini od 20 litara čistog alkohola (što znači rakiju jačine oko 40% vol.).

    Ispečenu rakiju moguće je koristiti isključivo u kućanstvu – za osobnu upotrebu, za posluživanje gostiju ili druge kućne namjene – ali nije dopuštena prodaja.

    Tradicija po zakonu

    Mali proizvođači ne smiju proizvesti više od 1000 litara rakije godišnje. Ako proizvedu više, prelaze u kategoriju komercijalnih proizvođača i podliježu znatno strožim propisima i višim stopama trošarine.

    Svi proizvođači, bez obzira na količinu, imaju obvezu registrirati kotao i dostaviti godišnju izjavu o proizvodnji Carinskoj upravi.

    U slučaju nepravilnosti – neprijavljenog kotla, neplaćene trošarine ili prodaje rakije – slijede ozbiljne novčane kazne koje mogu dosegnuti i nekoliko tisuća eura.

    Pečenje rakije ostaje dragocjen dio naše kulture i obiteljske tradicije, no uz poštivanje zakonskih okvira. Svaki mali proizvođač može i dalje u miru peći i uživati u domaćoj rakiji – ali samo ako zna koliko smije proizvesti, kako to prijaviti i što, u konačnici, mora platiti državi.

    Plaćanje trošarine

    Ako proizvođač premaši količinu od 20 litara čistog alkohola godišnje, tada je dužan platiti trošarinu u iznosu od 7,96 eura po litri čistog alkohola.

    Primjerice, ako vinogradar proizvede 60 litara rakije od 16 gradi, tada se ta količina preračunava u apsolutni (čisti) alkohol:

    Stupnjevi (gradi) pretvaraju se u postotke alkohola – 16 × 2,5 = 40 % alkohola.

    Količina rakije pomnoži se s postotkom alkohola: 60 l × 40 = 2400.

    Dobiveni iznos podijeli se sa 100 – rezultat je 24 litre čistog alkohola.

    Dakle, proizvođač je u ovom primjeru proizveo 24 litre čistog alkohola, što znači da je 4 litre iznad dopuštenog oslobođenja. Za taj višak mora platiti 4 l × 7,96 eura = 31,84 eura trošarine.

    Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    Kotlovi se dime, a država broji litre: evo koliko smijete ispeći rakije, gdje morate prijaviti i što ako vas uhvate!

    Otvoreno 65 natječaja za nova radna mjesta u Dolini Neretve

    Suradnjom kolega PU dubrovačko-neretvanske i PU ličko-senjske uhićena dvojica rumunjskih državljana osumnjičenih za sedam kaznenih djela krađe nautičke opreme vrijednosti preko 45 tisuća eura

    ‘Pleme‘ proslavljenog hajdukovca i brojni vjernici proslavili sveca zaštitnika: ‘Bio bi on na fešti, mora je u Italiju‘

    2. HMNL-jug, 1. kolo: BRADARIĆ PETARDOM MATIRAO DRAGOVOLJCE

    listopad 2025
    P U S Č P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « ruj    
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.