Informacije o Rogotinu i Portalu Rogotin …

Rogotin Portal TEAM – Pratite nas na Facebooku ili nam se javite na mail home@rogotin.hr


 

Rogotin je smješten na polovici puta između Splita i Dubrovnika, na otoku što ga sa sjeverne strane oblijeva Crna rijeka, s jugozapadne njezin rukavac, koji ga s njegovim zapadnim simbolom, jezerom Vlaška, spaja s Jadranskim morem. Prema predaji Rogotin se počeo naseljavati 1716. godine, kad su Mlečani Čitluk (Gabela) prepustili Turcima, a stanovništvo se povuklo za vojskom pod mletačku upravu. Rogotin je dugo vremena bio izolirana naseobina, kojoj se moglo prići vodenim putevima – Crnom rijekom i Neretvom. Isprva su se Rogotinjani bavili poljoprivredom, a uz poljoprivredu, izvor egzistencije činili su ribolovstvo i lov na liske.

panorama03Težački neretvanski život osnažio je svijest i želju o suvremenijem ustroju i drukčijem razvoju, osobito vidljivu u planskom i širokom obrazovanju, pa je rogotinska osnovna škola otvorena već 1894. godine i jedna je od najstarijih aktivnih škola na području donje Neretve. No prije svega, Rogotinjani su ukorijenjeni u svojoj katoličkoj vjeri. U središtu mjesta 1870. sagrađena je lijepa kamena crkva Presvetoga Trojstva, s tri mramorna oltara. Rogotinjani su osobito ponosni na Crkvene pučke pjevače, koji naraštajima svoj specifični, rogotinski napjev prenose sad već i izvan granica Hrvatske. Na najvišem vrhu brda Trovro, još jednom od simbola Rogotina, 2000. godine  podignut je 7,5 metarski križ, a u povodu Velikoga jubileja, 130. godišnjice izgradnje crkve, pete godišnjice pobjede u Domovinskome ratu, te u zahvalnost svim poginulim za Hrvatsku.

panorama07Mještani Rogotina osobito njeguju športski duh; iako uspješni u mnogim zemljanim športovima, primjerice nogometu, košarci i boćama, ipak su skloniji onim vodenim. Već preko četiri desetljeća postoji Vaterpolski klub Rogotin, jedini u dolini Neretve, a uz klub djeluje i škola plivanja. Rogotinski su lađari, koji djeluju u okviru Udruge za očuvanje tradicijskih vrijednosti, s osvojenih šest zlatnih medalja najtrofejnija momčad neretvanskog spektakla Maratona lađa.

panorama02U mjestu je 2001. osnovan KUD Marko Markota, čiji članovi vlastitom koreografijom i plesom grade jednu novu tradiciju. Prije nekoliko godina, s radom je započela i uspješna Ženska klapa Providenca. Od godine 2000. djeluje portal rogotin.hr.

panorama05Nekoć malo i izolirano selo, Rogotin je danas u potpunosti otvoren i integriran u suvremeni život, koji ga ekonomski uglavnom veže uz obližnje Ploče, a kulturološki uz cijelu Dalmaciju i Hrvatsku, ne gubeći pritom ništa od svoje tradicionalnosti koja ga čini jednim od najkarakterističnijih i najprepoznatljivijih neretvanskih mjesta.

panorama01  panorama04