IZLOŽBA “USPRKOS SVEMU” ODUŠEVILA GRAČANE I NJIHOVE GOSTE

0

Sinoć je u Zavičajnoj zbirci Gradac otvorena izložba skulptura “Usprkos svemu” akademske kiparice i Gračanke Adne Bakija Stanković. Izložba “Usprkos svemu” postavljena je u organizaciji Turističke zajednice općine Gradac kao dio bogatog programa ovogodišnjeg Kulturnog ljeta.

Ova je mlada umjetnica rođena u Sarajevu 1991. godine, gdje je i završila srednju školu primijenjenih umjetnosti. Nakon toga završava preddiplomski studij Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstva, te diplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Kuzme Kovačića. Do danas je održala šest skupnih i tri samostalne izložbe te je dobitnica dviju nagrada – poveljer Vladimir Vojnivić za najzreliji kreativni izraz  te Reiffesisen banke za najbolju studenticu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

“Ovom izložbom u malom prostoru skrivenom od drugih nalaze se skulpture koje su dio mog života na putu iz velikog grada u malo mjesto, a sada su i dio Vašeg doživljaja. Trčeći za nečim većim, zaboravljamo uživati u malim stvarima koje su dio naše svakodnevice. Manji prostor nas još više povezuje i obogaćuje naš život, tako da ne bi trebali gledati kvantitet nego kvalitet, što zapostavljamo u modernom načinu življenja. Nekad trebamo stati i razmisliti što nam je zapravo bitno”, istaknula je Adna Bakija Stanković prilikom otvorenja izložbe.

Autorica je izuzetno brojnu publiku zadivila svojom skromnošću te raskoši talenta – predstavivši skulpture nastale u brojnim tehnikama glini, kaširanom papiru, patiniranom gipsu, itd.

“Riječ je o prvoj izložbi  kojom smo napravili svojevrstan iskorak naše zbirke izvan muzejskih prostora, odnosno u Arboretum Gradac, kako bi posjetiteljima približili radove ove mlade umjetnice te pružili drugačiji doživljaj muzeja. Veliki broj posjetitelja potvrđuje da smo uspjeli”, izjavila je voditeljica Zavičajne zbirke Gradac, Mirjana Andrijašević.

Share.

About Author

Comments are closed.