Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković u Opuzenu

0

   Opuzen i Ploče raspisuju natječaje za zakup državno poljoprivrednog zemljišta

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se u Opuzenu sa predstavnicima gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i predstavnicima lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Teme sastanka su bile financiranje lokalnih projekata, strategija razvoja poljoprivrede, plan raspolaganja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem na tim područjima, OPG-ovi u ARKOD-u bez ugovora, udruživanje poljoprivrednika u proizvođačke organizacije te osnivanje Centra za agrume, organizacija Dana mandarina i priprema za sezonu 2020.

Vuckovic1 Vuckovic2

Sudionici sastanka su razgovarali među ostali i o raspolaganju državnog poljoprivrednog zemljišta u Neretvi, suzbijanju sredozemne voćne muhe te udruživanju poljoprivrednika, što je trend u poljoprivrednoj proizvodnji Europske unije. A najvažnije od svega je da se uskoro očekuje i raspisivanje natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Opuzena a zatim slijedi raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta na području Ploča, koje su pripremile program raspolaganja i čekaju suglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Nakon sastanka ministrica poljoprivrede, Marija Vučković je dala izjavu za medije.

– Ministarstvo poljoprivrede radi projekt nacionalni projekt o proizvođačkim organizacijama i udruženjima. Kako bi se to realiziralo u tijeku je i izmjena nekoliko pravilnika a sve kako bi se proizvođači bolje motivirali za udruživanja-kazala je ministrica Vučković, naglasivši da na državnoj razini imamo sedamnaest organizacija poljoprivrednih proizvođača ali na žalost nijednu u dolini Neretve, gdje se poljoprivrednici teško odlučuju u organizacije.

– Za Neretvu bi bilo dobro imati proizvođačku organizaciju, osobito onih proizvođača koji se žele baviti svojom proizvodnjom i manje se opterećivati sa tržišnim nastupom, prodajmo i plasmanom proizvoda. Oni proizvođači koji imaju dovoljnu pregovaračku snagu ne treba ih siliti da se udružuju u proizvođačke organizacije. Također ni one koji su nabavili prijevozna sredstva i sami mogu nastupati na tržištima i zadovoljni su ostvarenim prihodima. Ali većina proizvođača kojima tržišni nastup oduzima puno vremena i koji se samo žele baviti proizvodnjom trebali bi se udružiti u proizvođačke organizacije sa profesionalnim menadžmentom koji sufinancira Ministarstvo poljoprivrede preko mjere 9.-kazala je ministrica Vučković.

Uz zadruge poljoprivrednicima na raspolaganju i društva sa ograničenom odgovornošću ili udruge.

 

Share.

About Author

Comments are closed.