Mladi robotičari iz OŠ fra Ante Gnječa iz Staševice osvojili prvo mjesto u svojoj regiji u natjecanju Croatian Makers lige

0

Učenici petog razreda Osnovne škole fra Ante Gnječa iz Staševice odnijeli su pobjedu na natjecanju Croatian Makers lige u kategoriji mlađih skupina regije Makarska.  U tom području uključene su 23 škole od Makarske do Dubrovnika kao i tri škole iz susjedne Bosne i Hercegovine. Inače regija (Makarska) obuhvaća gotovo 40 osnovnih škola.

S preko 400 bodova razlike ispred drugoplasirane skupine; Ivan Giljević, Lori Marević, Nedo Marević i Barbara Usorac premoćno su osvojili prvo mjesto.

Njihovi kolege iz starije skupine Gabrijel Dropulić, Emil Fak, Niko Jovica i Luka Radić natjecanje su završili na trećem mjestu.

stasevica robotika

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom, četvrto kolo i superfinale nisu se održali. Stoga su ovi rezultati produkt dva online i jednog ˝live˝ kola.

U ovogodišnjem natjecanju djeca su naučila programirati kretanje robota, signalizaciju zvukom i svjetlećim diodama te korištenje ultrazvučnog senzora i senzora za praćenje linije. Ovogodišnji novitet je korištenje robotske ruke.

Sljedeće školske godine natjecanje se ponovno organizira, a vrijednim i nadarenim robotičarima čestitamo na dosadašnjem uspjehu i želimo nastavak postizanja odličnih rezultata.

Ove školske godine učenike naše škole je pripremala i vodila učiteljica Ena Krpo.

stasev rob

Croatian Makers liga je natjecanje u edukacijskoj robotici koje se održava u Hrvatskoj od 2016. godine. U projektu je do sada uključeno gotovo 600 škola i drugih edukacijskih ustanova za djecu osnovnoškolske dobi. Natjecanje je ciklično te tijekom jedne školske godine sudionici uče programirati kretanje robota, signalizaciju zvukom i svjetlećim diodama te korištenjem ultrazvučnog senzora i senzora za praćenje linije rješavaju različite izazove na stazi. Ove školske godine natjecatelji su koristili i hvataljku za robot.

 

Share.

About Author

Comments are closed.