Veliki interes Rogotinjana za knjigu „Rogotin – prostor i ljudi“

0

U Rogotinu je predstavljena knjiga „Rogotin – prostor i ljudi“ Maje Šunjić, dipl. arheologinje.  Predstavljanje je organizirala Narodna knjižnica u Pločama ispred crkve Presvetog Trojstva. O knjizi je govorio dr. sc. Domagoj Vidović, a odabrane ulomke iz knjige su čitali Jurica Karamatić i Tena Zmijarević, koja je istaknula kako je ovo prvi put da Narodna knjižnica u ovakvom ambijentu organizira predstavljanje jedne knjige. Vidović je pohvalnim riječima govorio o monografiji, koja omogućuje „putovanje“ Rogotinom kroz stoljeća i koja se, za razliku od brojnih drugih monografija, razlikuje u dvije stvari. Ova ima samo jednog autora, jer  većina drugih ima i po nekoliko autora, a taj autor, odnosno autorica, je žena.

1.

Maja Šunjić nije krila zadovoljstvo interesom koji su Rogotinjani pokazali za njen rad, te je izrazila nadu da će se u budućnosti napraviti fotomonografija s izborom najkarakterističnijih  fotografija iz svih razdoblja, kroz sve životne teme, odabrane iz što više različitih „obiteljskih albuma“.

2.

Knjiga nastoji obuhvatiti podatke o stanovništvu, pojedinim obiteljima od samih početaka do kraja 20. stoljeća, ali i uočiti mijene u prostoru Rogotina od samih početaka. Tekst se temelji na dosad neobrađivanim crkvenim i javnim arhivskim izvorima koji otkrivaju nove dimenzije i poglede na sam početak Rogotina, doseljavanja prvih obitelji, ali i proces crkvenog osamostaljivanja i izdvajanja iz župe Komin. Detaljno se analiziraju snimke i podaci najstarijeg katastra pa se praktički možemo prošetati Rogotinom 1836., od kuće do kuće, od obitelji do obitelji. Za svaku od obitelji autorica je izradila stablo i donijela kraći povijesni osvrt. Sve je to popraćeno brojnim fotografijama.

3.

U programu se mogla vidjeti i projekcija fotografija Rogotina i Rogotinjana popraćena karakterističnim zvukovima Neretve, kao svojevrstan poziv na prikupljanje fotografija s ciljem objave fotomonografije.

4.

5.

6.

 

Share.

About Author

Comments are closed.