DON ANTE ŽDERIĆ PREDSTAVIO KNJIŽEVNI PRVIJENAC „ONKRAJ VIDLJIVOG“

0

ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (1)ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (14)U župnoj crkvi sv. Marka Evanđeliste u Makarskoj u subotu u 19.00 sati upriličeno je predstavljanje knjige don Ante Žderića „Onkraj vidljivog“. Riječ je o zbirci pjesama duhovne tematike koja je nastajala zadnjih godina. Don Ante Žderić rođeni je Rogotinjanin koji je zadnjih sedam godina službe proveo u Makarskoj, a prošlog je ljeta povjeren Ravnateljstvu za hrvatsku inozemnu pastvu pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, na mandat od pet godina. Povijest i arheologiju studirao je u Zadru, a filozofsko-teološki studij završio je u Splitu. Za svećenika je zaređen 2008. godine. Svećeničku službu obavljao je u Splitu i Makarskoj. Član je Povjerenstva za ekumenizam Splitsko-makarske nadbiskupije i vikarijata Križevačke eparhije za Grkokatolike u Dalmaciji, za koje mjesečno služi sv. Liturgiju/misu prema bizantskom obredu.

ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (2) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (3) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (4) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (5) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (6) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (7) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (8) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (9) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (10) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (11) ONKRAJ VIDLJIVOG - Ante Žderić (12)

Osim stručnih radova iz područja povijesti, umjetnosti, teologije i liturgike objavljenih u različitim stručnim časopisima, 2009. objavio je meditacije na temu križnog puta „Za tobom, Kriste“ koje su do sada doživjele dva izdanja. Također je objavo niz članaka u dnevnim i tjednim tiskovinama u Zadru i Zagrebu. Bavi se i slikanjem ikona te je izradio freske u blagovaonici Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Zbirku duhovne poezije u prepunoj makarskoj crkvi sv. Marka predstavili su prof. dr. don Ante Mateljan, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i Ankica Ravlić – profesorica hrvatskog jezika i književnosti iz Makarske te sam autor koji je istaknuo kako su objavljene pjesme refleksija duše na iskustvo molitve, razmatranja pred presvetim oltarskim sakramentom i razmišljanja nad biblijskim čitanjima prilikom pripremanja propovijedi. Pjesme su uriječena molitva srca i odraz duše čovjeka koji kroz iskustvo vjere susreće Boga, njime ostaje udivljen i to iskustvo pokušava prenijeti drugima.

Iako se priprema za pastoralno djelovanje među hrvatskim iseljenicima u Sjedinjenim Američkim Državama koje ga očekuje, don Ante je navijestio daljnji rad na polju književnog i likovnog stvaralaštva.

ONKRAJ VIDLJIVOG

 

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.