SAKRALNI OBJEKTI U DOLINI NERETVE – ŽUPA OTRIĆ – STRUGE (foto, video)

0

Župa Otrić- Struge - kartaPodručje današnje župe naseljeno je u dalekoj prapovijesti o čemu svjedoče grobne gomile koje su se do danas održale. Hrvati su tu od 7. stoljeća.

Župa je u prošlosti pripadala velikoj župi Jezero. Do 1563. godine pastorizirali su je franjevci iz Ljubuškog. Kasnije brigu za župu preuzimaju franjevci iz Zaostroga. Župa se osamostaljuje 1767. godine. Crkva sv. Nikole biskupa u Otrićima sagrađena je 1733. godine.

Dva puta je nadograđivana i to: 1852. godine i 1856. godine. Zvonik je dobila 1965. Uz crkvu je i groblje.

Crkva svetog Mihovila u Struzima sagrađena je početkom 18. stoljeća . Do 1789. godine bila je župna crkva, a od te godine primat preuzima crkva svetog Nikole u Otrićima.

Većina stanovnika iz brdskog sela Struge, poslije Drugog svjetskog rada preseljuju u niže dijelove, u polje, u novo selo Kobiljača. Tu je sagrađena i nova crkva Gospe od Jezera, 1976. godine.

Crkva svetog Roka na Gračini iznad Otrića, nalazi se na najstarijem sakralnom lokalitetu cijele župe. Tu se još u srednjem vijeku nalazilo groblje. Smatra se da je ona najstarija na cijelom području.

Crkva Male gospe u Pozloj Gori je novijeg datuma. Radovi na njoj su završeni krajem 1997. godine. Izgradili su je sami mještani.

Kapelica svetog Ćirila i Metoda – Mali Prolog sagrađena je 1900. godine. Služila je za održavanje vjerske poduke i nedjeljnih misa.

« 1 od 2 »

izvor: tekst – Mile Vidović, Sakralni objekti u dolini Neretve

slijedi … ŽUPA PASIČINA – STAŠEVICA

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.