Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • Na ušću Neretve obavljala se “trgovina ljudskim mesom”. Kupci? Dubrovčani, Korčulani, Mlečani, Katalonci…
    • Mali komunalni zahvat, velika briga manje
    • NERETVA: POBJEDA IM DONOSI DRUGO MJESTO
    • UMA Metković, 9. kolo: VIDU DERBI VRHA, PODRUJNICI ZAČELJA
    • OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE
    • Brutalni napad na jugu Dalmacije: pet tinejdžera u istražnom zatvoru, mladić iz BiH teško ozlijeđen
    • Sazvana 6. sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča
    • Božićna makrame radionica za djecu od 8 do 11 godina
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    BERBA MASLINA: Tehnološku zrelost pokazale su tek tri sorte na tri uzgojna područja

    23.10.2018

    Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba objavila je treću preporuku za određivanje tehnološke zrelosti maslina!

    Berba u svim hrvatskim maslinarskim područjima je započela, mada još nije trenutak za optimalnu berbu za većinu sorata,. No, ona je započela zbog nekih, ponegdje objektivnih odnosno subjektivnih razloga.

    Plod masline u maslinarskim područjima Hrvatske većim je dijelom nezreo i nije u optimalnoj tehnološkoj zrelosti za berbu tj. akumulacija ulja nije završila, iako neke sorte pokazuju zrelost prema promijeni pigmenta i na opip su mekane.

    Promjena pigmenta pokožice masline je dobar znak da plod masline dozrijeva, ali on nema nikakvu korelaciju s optimalnom količinom akumuliranog ulja u plodu. Jedino praćenjem akumulacije ulja u plodu, na čemu se trenutno i radi putem NIR analize, može se odrediti taj optimalan trenutak kada maslina završi svoj ciklus stvaranja i akumuliranja ulja.

    Tomislav Filipović: Masline željno iščekuju kišu da bi krenule akumulirati ulje. Maslinari polako, dajte joj priliku!

    Zbog (ne) zrelosti ploda masline za preradu u ulje, stvarna količina ulja jako varira prema eventualnoj preradi tj. randmanu. Razlog je taj što se stvarna količina ulja u plodu, pri stvaranju ulja, nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Što se više približava optimalna tehnološka zrelost, ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek tada uljare će moći efikasno izdvojiti ulje i randmani će biti realniji.

    Najavljena ovotjedna bura i njezini naleti mogla bi skinuti dosta ploda sa stabala, u prvom redu i većinom plod oštećen od svrdlaša i muhe.

    Temeljem NIR analize optimalnu tehnološku zrelost pokazale su tri sorte na tri uzgojna područja: Istarska Bjelica u južnoj Istri (Galižana), sorta Lastovka na otoku Hvaru (Dol) i Lastovka, Drobnica na Korčuli. Te sorte na navedenim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja u ovoj maslinarskoj godini, a u ovisnosti od ovogodišnjih vegetacijskih uvjeta, piše portal argoklub.com

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    Na ušću Neretve obavljala se “trgovina ljudskim mesom”. Kupci? Dubrovčani, Korčulani, Mlečani, Katalonci…

    Mali komunalni zahvat, velika briga manje

    NERETVA: POBJEDA IM DONOSI DRUGO MJESTO

    UMA Metković, 9. kolo: VIDU DERBI VRHA, PODRUJNICI ZAČELJA

    OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

    listopad 2018
    P U S Č P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « ruj   stu »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.