PROBLEM OTPADA – ŠTO MI MOŽEMO UČINITI ?

0

Otpad je problem suvremene civilizacije i središnji problem zaštite okoliša. Prema zakonu o otpadu u RH: “Otpad su tvari i predmeti koje je vlasnik , odnosno proizvođač otpada(pravna ili fizička osoba)  odbacio , odnosno odložio,  odnosno namjerava ih ili mora odložiti“

SMEĆE je proizvod neprimjerenog ljudskog ponašanja s vlastitim otpadom.

-Suvremene tehnike omogućavaju potpuno iskorištavanje gotovo svih vrsta i količina otpada.

-Možemo i reći da : “Otpad je još nedovoljno otkriveni izvor sirovina i energije“

Otpad nije gomila neiskorištenih tvari i ne mora postati smeće tj.mješavina neodgovorno odbačenih, često i vrlo dragocjenih, otpadnih tvari.

Odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu još je uvijek glavna opcija pri zbrinjavanju istoga  uz  polja, šume i vode, gdje ga također „ ima za vidjeti . “

Količina proizvedenog komunalnog otpada po stanovniku u svijetu pa tako i u RH je u porastu , a očekuje se daljnji značajni porast s obzirom na gospodarski razvoj, naročito u turizmu te uslijed povećanja potrošnje. RH je po glavi stanovnika 2004 . g.   „stvarala“  295 kg, a 2015 . g .je to već 386 kg, a 2016 .g .  392 kg…………………Našao sam podatak da smo u 2016. god. odvojeno sakupili oko 25% komunalnog otpada, a do 2020.g. se planira da taj postotak bude 50%. Naravno ,to ćemo teško postići te nas čeka plaćanje penala od 42 000 eura dnevno,  što već plaćaju Grčka i Italija.  To je izračunala Svjetska banka jer navedene zemlje nisu uspostavile održiv sustav gospodarenja otpadom.

JEDINO EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO RJEŠENJE PROBLEMA KOMUNALNOG OTPADA JE ODVOJENO PRIKUPLJANJE,  RECIKLIRANJE I PONOVNA UPORABA.

Svake godine je kod nas sve popularnije obilježavanje eko datuma: “Dan planeta  Zemlje“,“Dan voda“, Dan……..,pa onda „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“, “Plava čistka“…..Taj  (jedan) dan se čisti okoliš (polje,šume…) ili more, jezera, rijeka. Izvješće nakon toga se odnosi na količinu sakupljenog otpada, broj ustanova i sudionika uključenih u akciju….Nigdje nisam pročitao da se taj sakupljeni otpad selektirao i  kao takav upotrijebio kao sekundarna sirovina.

Pošto smo nabrojili „neke dane“kada se čisti okoliš ,vrijeme je da to promjenimo i da „nova parola,moto….bude :“SVAKI DAN ZA ČISTI OKOLIŠ „,a za one jednokratne datume ćemo slaviti.Ukratko,treba nam promjena“ SMJERA“

Za rješenje otpada u našem okruženju nam nešto drugo treba, a to je da to postane način življenja, da to radimo svakodnevno, da nam smeta kada vidimo plastiku, staklo, gumu….u prirodi te da to maknemo  jer to ne pripada prirodi na taj način.Slikovito rečeno ,  za svaku šetnju u prirodi trebamo imati vrećicu za otpad koji ćemo sakupiti. Za kupanje u moru, jezeru , isto vrećica. Kroz šetnju u prirodi možete sebi ponekad zaraditi za kavu ili sok . Kako? Možda znate, a mogu Vam i reći.

Trčanje je zdravo za naš organizam, a sakupljanje otpada zdravo za naš planet.Od ove dvije aktivnosti   Šveđani su napravili kombinaciju. PLOGGING –  novi je fitness trend nastao u Švedskoj prije dvije godine, čiji je osnivač Erik Ahlstrom.Ta riječ je nastala kombinacijom švedske riječi –plock upp (sakupiti) i jogging(lagano trčati). Broj zagovornika ovog spontanog pokreta raste iz dana u dan obzirom da je riječ o sasvim jednostavnoj  stvari-dok ljudi trče, usput sakupljaju otpad koje im se nađe na putu.Da zaključimo: možemo čistiti otpad hodajući ili lagano trčeći,  to je stvarno“ lagan izbor“

Kojim redosljedom krenuti ?

*Kao prvo i osnovno je EDUKACIJA , još od vrtićke dobi, naravno sa praktičnim dijelom.Kod nas se smatra da „to nije baš važno“ (nije to „IN“) i  zato bi odrasli morali praktično pokazati djeci da je to korisno i da nije “sramota“ čistiti okoliš.

*Sljedeća faza je STIMULACIJA (povratna naknada 0,50 kn) .Možda bi se moglo organizirati da se i ostale vrste plastike sakupljaju,  sa nižom povratnom naknadom : boce od ulja, šampona, deterdženta, mlijeka….Posebno apostrofiram plastiku jer je toga najviše i dok se sama razgradi trebaju stotine godina.  Čak su  u Marijanskoj brazdi (Tihi ocean),dubine više od 11 000 m nađeni tragovi plastike

*Treća faza rješavanja ovog problema je KAZNA za sve one koji bacaju otpad u prirodu . Ta kazna bi , osim „po džepu“,  sadržavala i „društveno koristan rad“, naravno ,  čišćenje okoliša.

Da sve ovo nije teorija ,  naša škola  pokazuje kroz svoj eko projekt “Mi to već radimo,a Vi?“, a na poveznici http://os-agnjeca-stasevica.skole.hr/_kolski_projekti možete vidjeti što mi sve sakupljamo i sa kojim rezultatima.Te aktivnosti nisu vezane za neke datume, nego to radimo svakodnevno. Nije dobro što to sve nije riješeno u sustavu, nego se samoinicijativno dođe do pojedinih rješenja. Rado ćemo svoja iskustva podijeliti sa drugima.

Svakako ću spomenuti i nedavni događaj sa svjetskog prvenstva u Rusiji. Nakon izgubljene utakmice protiv Belgije japanski navijači su očistili nogometni stadion.!? Za nas ,  NEPOJMLJIVO.

*Nedavno je Europski parlament velikom većinom izglasao do sada najdrastičniji plan zabrane zagađenja plastičnim otpadom. 571 europarlamentarac glasao je ZA, a samo 53 PROTIV,  uz 34 suzdržana, da se na prostoru EU-a najkasnije do 2021.godine zabrani proizvodnja plastičnih tanjura, pribora za jelo, slamki,  filtera za cigarete i sličnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

Fotografije prikazuju otpad koji se nalazi svugdje na: livadama, šumama, vinogradu, rijeci, jezeru, izvoru, moru……. „nema gdje ga nema“.

 problem otpada (1) problem otpada (2) problem otpada (3) problem otpada (4) problem otpada (5) problem otpada (6) problem otpada (7) problem otpada (8) problem otpada (9) problem otpada (10) problem otpada (11) problem otpada (12) problem otpada (13)

                                                                                       Boro Bustruc

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.