IVAN BJELIŠ – NAJVEĆI PROIZVOĐAČ LUBENICA U REPUBLICI HRVATSKOJ

0

Odnedavno je počela sezona berbe neretvanskih lubenica. Iako su lubenice ovoga ljeta okasnile desetak dana zbog vremenskih nepogoda u svibnju, ljubitelji ovoga već mogu uživati u lubenicama sa obiteljskog gospodarstva Agro Neretva vlasništvo poznatog neretvanskog poljoprivrednika, Ivana Bjeliša, koji ponosno naglašava da je najveći proizvođač lubenica u Republici Hrvatskoj. Osim lubenica Bjeliš proizvodi i jagode, pipune, mandarine, kao i sve vrste kupusnjača. Jednom riječju nema niti jednog dana u godinu a da se nešto od ekološki uzgojenih proizvoda obitelji Bjeliš ne može pronaći na hrvatskom tržištu poljoprivrednih proizvoda, piše Slobodna Dalmacija.

Na poljima Agro Neretva zasađeno je oko pedeset hektara lubenica i desetak hektara pipuna. Drugim riječima 120 tisuća lubenica i osamdesetak tisuća sadnica pipuna. Očekuje se urod od 2400 tona kvalitetnih lubenica te od 400 do 500 tona pipuna. O količini proizvodnje najbolje govori podatak da se na poljima Agro Neretve dnevno ubere i do 100 tona slatkih lubenica.

– Lubenica je iznimno dobre kvalitete. Istina malo su manji prinosi od očekivanih ali je zato kvaliteta vrhunska, jer neretvanska lubenica ima izrazito visok slador ( čak do 14) i došla je u pravo vrijeme, upravo kada su počele visoke temperature što je preduvjet za dobru prodaju lubenica, kaže nam Ivan Bjeliš, vlasnik poduzeća Agro Neretva.

Zanimljivo je da su neretvanska lubenica pune likopena-antioksidansa, koji se upotrebljava i kao eliksir mladosti, jer se pretpostavlja da su lubenice dozrele na slankastom neretvanskom tlu iznimno bogate likopenom, što je svjetski trend u konzumaciji ovoga voća.

Kupci trebaju kupovati Hrvatske proizvode te tako štititi domaću proizvodnju. Cilj nam je poboljšanje proizvodnje u budućnosti da naša roba, voće i povrće budu brendirani. Tako će kupci znati da kupuju baš hrvatski proizvod a ne uvoz primjerice iz Albanije koji je lošije kvalitete-reći će Ivan.

– Dolina Neretve ima idealne klimatske uvijete za poljoprivredu i to trebamo iskoristiti . Međutim, usporava nas neriješeno pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta  što je preduvjet da se mladi poljoprivredni proizvođači u Neretvi mogu razvijati, kaže Ivan Bjeliš vlasnik tvrtke Agro Neretva.

U špici sezone na berbi lubenica angažirano je tridesetak radnika. Kao i u svom ostalim djelatnostima i u poljoprivredi nedostaje radne snage ali se snalaze „uvozom“ radnika iz Hercegovine.

Lubenice se proizvod prema certifikatu Global G.A.P.-a jednim od najraširenijih svjetskih standarda primarne proizvodnje svježeg voća i povrća čiji je glavni cilj sljedivost.

Global G.A.P. podrazumijeva primjenu dobre poljoprivredne prakse u proizvodnji lubenica, programa integrirane kontrole pesticida te u konačnici sustav upravljanja kvalitetom.

Share.

About Author

Comments are closed.