MAJSTORI IZ TRIA SPALATO ODRŽALI KONCERT KLASIČNE GLAZBE U PLOČAMA

0

U Pučkom otvorenom učilištu Ploče održan je koncert klasične glazbe u izvedbi TRIA SPALATO.

TRIO TRIO4

O majstorima koji su nastupali u Pločama …

MARICA VILIBIĆ (1989.) violinu počinje učiti s 8 godina u GŠ “Josip Hatze” u klasi prof. Valtera Lovričevića. Dobitnica je 1. i 2. nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a u kategoriji solista i komornih sastava (violinski duo i klavirski trio), na Međunarodnom natjecanju “ Daleki akordi ” te na Međunarodnom natjecanju “Etide i skale” (5. nagrada). Od 2004. – 2006. bila je član “CEI – youth orchestra” s kojim je nastupala diljem Slovenije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Italije i Austrije. Godine 2008. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj – Begović. Nakon uspješno položene audicije sudjeluje u projektu “Orchestre des Jeunnes de la Mediteranean” gdje je imala priliku raditi s uglednim članovima Londonskog simfonijskog orkestra, a s kojim je nastupala u Francuskoj i Monaku. Sudjelovala je i projektima orkestara ‘Sound of Europe (Austrija) te u projektima Euphony Orchestra (Austrija-Mađarska-Slovenija). Dobitnica je stipendije “Internationale Sommer Akademie Prag-Wien-Budapest” koja djeluje pod okriljem Univerziteta za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču, gdje se usavršavala kod svjetski uglednih violinista. Kao solist i član komornih sastava nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu, a kao član ansambla sudjelovala je u projektima nagrađenima Rektorovom nagradom: “Čarobna frula” (W. A. Mozart) , “Ivan Grozni” (S. Prokofjev) i “Carmen” (G. Bizet). Od važnijih nastupa ističu se onaj u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu završnog koncerta Smotre gudača i gitarista na kojem nastupaju ponajbolji studenti, recital na tribini mladih glazbenih umjetnika ‘Vinko Lesić’ u Foyeru HNK Split, recital u sklopu Solinskog kulturnog ljeta, dvorani Matice hrvatske, dvorani Kulturnog društva Napredak. Usavršava se kod uglednih pedagoga kao što su: Igor Coretti-Kuret (Italija) , Violeta Smailović – Huart (Francuska), Carla Trynchuk (Kanada), Michael Frischenschlager (Austrija), Asja Kouschner (Rusija), Tamara Smirnova (SAD), Hagai Shaham (Izrael), Stefano Bagliano (Italija)., Evgenia Ephstein (Izrael). Kao orkestralni glazbenik sudjeluje u projektima Orkestra opere HNK Split, Hrvatskog komornog orkestra, Camerate Split, Splitskih virtuoza te Zadarskog komornog orkestra. Bila je i stipendistica Orkestralne akademije Ossiach (Austrija) koja djeluje pod vodstvom respektabilnih članova Berlinske i Bečke filharmonije. Godine 2013. diplomirala je sa najvišom ocjenom i pohvalama te tako stekla naziv magistra muzike. Odnedavno je stalno zaposlena kao zamjenik koncertnog majstora u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

TRIO2

Petra Filimonović je rođena u Splitu. Od sedme godine do upisa na Muzičku akademiju u Zagrebu učila je klavir kod prof. Najde Čapalije u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu i u tom periodu ostvarila je niz odličnih plasmana na natjecanjima učenika klavira (“Daleki akordi”,Hdgpp,“Zlatko Grgošević”.) Dilomirala je u Zagrebu na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Vladimira Krpana. Tjekom studija se posebno ističu nastupi na nekoliko koncerata ciklusa Virtuoso u HGZ-u i nastupi u Ljubljani kao članica klavirskog dua. Svoje glazbeno obrazovanje usavršava na brojnim seminarima kod priznatih svjetskih pedagoga kao što su A.Valdma,Đ. Tikvica,V.Krpan,E.Indjic,K.Bogino,D.Nkaoua,P.Eicher. Od 2009. godine radi u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu kao profesor klavira te je službeni korepetitor za puhače i solo pjevače. Aktivni je sudionik brojnim komornim skupinama te je vjeran korepetitor brojnim gostujućim solistima dalmatinskog područja.

Frano Igor Barović započeo je svirati rog sa 12 godina te već sljedeće godine osvaja prvu državnu nagradu. Sa 15 godina također osvaja prvu državnu nagradu. Zapaženim nastupom na natjecanju biva pozvan u omladinski orkestar CEI (Central European Initiative). Tijekom srednjoškolskog obrazovanja redovito sudjeluje sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kao član i kao solist. Glazbeno obrazovanje nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi profesora Boštjana Lipovšeka gdje diplomira sa odličnim uspjehom Straussovim drugim koncertom za rog i orkestar. Dobitnik je Prešernove nagrade sa BRASS AG ansamblom 2009. Sa 19 godina polaže audiciju u Orkestru slovenske policije, a tri godine poslije polaže audiciju u Operi HNK Split na mjesto solo horne sa nepune 22 godine gdje i trenutno radi. 2012. polaže audiciju za člana NBO (No Borders Orchestra).Kao član Busina Brass kvinteta nastupa u Izraelu te u Velikoj Britaniji. Uz Izvođačko stvaralaštvo bavi se i pedagoškim radom gdje svoje prve korake započinje 2010. u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu te nakon toga nastavlja svoje djelovanje u Glazbenoj školi fra.Ivana Glibotića u Imotskom te Glazbenoj školi Makarska. Redovito surađuje sa brojnim glazbenim sastavima te orkestrima diljem Hrvatske.

Share.

About Author

Comments are closed.