KAKO SU KOMINSKE GUSARICE I GUSARI POKORILI NERETVU

0

Komin je ove godine na Neretvi uzeo sve, a s obzirom na viđeno, njihova dominacija ovisit će isključivo o njima samima. Najprije su na 6. Maratonu lađarica Gusarice iz Komina suvereno pokorile konkurenciju, doveslale iz Metkovića u Opuzen za 56 minuta i 26 sekundi i oborile rekord regatne staze za čak šest minuta. A sve je počelo iz inata! Kominske Gusarice su, naime, osvojile prvi ženski Maraton 2014. godine, na drugome su bile srebrne i onda su doslovno nestale, na iduća tri Maratona uopće nisu nastupile. „Zasluge“ za njihov ovogodišnji povratak pripadaju Udruzi lađara Neretve koja je „alfu i omegu“ najtrofejnije lađarske družine i najtrofejnijeg lađara, 47-ogodišnjeg Hrvoju Medaka doživotno diskvalificirala.

6. Hrvoje Medak, najtrofejniji i suspendirani ladjar

Zato su njegova kćerka Petra i supruga Marija (sin Ivan član je muške ekipe) odlučile ponovno okupiti žensku ekipu i trijumfirati u Hrvojevu čast. A sam Hrvoje bio je jedan od trenera, uz Renata Ćopu i Velibora Marinkovića, pratio je sve treninge ženske i muških ekipa i po potrebi uskakao u lađu. Gusarice su odradile ukupno 17 treninga, dva suha i 15 na vodi. „Sve treninge odradile smo u večernjim satima, zbog obveza članica ekipe, bile smo vrlo ozbiljne, odgovorne i disciplinirane. Na početku utrke bilo je i malo treme, ali već nakon nekoliko stotina metara, usprkos gužvi i sudarima s pojedinom ekipama, uvjerili smo se u vlastitu snagu i spremnost i kada smo izbili na čelnu poziciju više je nismo ispuštale iz ruku.

7. kapetani Ivan Vladimir, Matea Medak i Tihomir Bandur

Bile smo toliko suverene da je, kod Krvavca, bilo vremena i za odmor, ali i za pjesmu, koju smo kombinirale s jakim intervalima u vožnji, najprije za Hrvoja, pa za Renata, pa za Velibora“, rekla je kapetanica zlatne lađe Gusarica Matea Medak, koja je s ekipom, nakon dodjele medalja u Metkoviću, u svome Kominu svjedočila veličanstvenom dočeku kao uvertiri u feštu do ranih jutarnjih sati.

000

Iako je prerano govoriti o idućem Maratonu, kominske Gusarice svjesne su svojeg potencijala i mladosti, kao i učinka pobjedniče atmosfere, pa ne treba sumnjati da će i u budućnosti pokušati opravdati ulogu favorita.  Uz kapetanicu Mateu Medak, članice ekipe su: Iva Vlahović, Gabrijela Čupić, Petra Medak, Marija Medak, Josipa Oršulić, Antica Vlahović, Milena Dugandžić, Danita Burić, Renata Vujević, Marija Medak, Meri Ćopo i Nensi Žderić.

5. Matea Medak kapetanica Gusarica Komin

Za razliku od ženske posade, muška ekipa vodila je borbu za zlato do zadnjeg zaveslaja na 22-kilometra dugačkoj stazi od Metkovića do Ploča. Kolika se borba vodila u muškoj konkurenciji najbolje svjedoči podatak da su tri prvoplasirane ekipe, Gusari Komin, Stablina i Crni put, na cilj stigli u razmaku od 13 sekundi.

bosna

Kapetan kominskih Gusara Ivan Vladimir, pod vodstvom prije spomenutih trenera, poveo je pripreme početkom veljače, najprije na suhom, a treninzi u lađi započeli su 20. travnja. Tada je bio fokus na pripremama za utrku na Jarunu u Zagrebu. „Taj dio priprema odradili smo odlično i već tada se vidjela naša moć. Kasniji treninzi, kao i kup natjecanja u Krvavcu, Kominu i Peračkome Blatu, poslužili su nam za dodatna poboljšanja na tjelesnom i tehničkom planu, kao i tempiranje forme za sami Maraton lađa. Na glavnom natjecanju nismo startali najbolje, ali to nas nije obeshrabrilo jer smo vjerovali u sebe.

1. Brojni trofeji kominskih Gusara

U Opuzenu smo pretekli vodeću Stablinu, prošlogodišnje pobjednike, stvorili prednost od 3-4 lađe dužine, ali nam je Stablina u Kominu došla na parić. Uspjeli smo prvi ući u Crnu rijeku, što nam je bilo jako bitno jer je to domaći teren Stabline gdje su oni najviše trenirali. Odbijali smo njihove napade do Čeveljuše, kada su se poravnali s nama, ali smo u dramatičnoj završnici uspjeli pobijediti“, rekao je Vladimir, čestitavši Stablini i Crnom putu i zahvalivši se drugoj ekipi Gusara na možda presudnoj pomoći na Neretvi. Naime, za mnoge najveće iznenađenje, s prosjekom godina tek nešto iznad 20, druga ekipa Gusara došla je na cilj četvrta, odmah iza najvećih favorita. No, bolji poznavatelji prilika na neretvanskom spektaklu, njihovu ulogu procijenili su presudnom, Naime, a potvrdio je to i kapetan ekipe Tihomir Bandur, oni su gotovo do Opuzena stalno napadali i umarali vodeću ekipu Stabline, dok se prva kominska ekipa odmarala i čuvala snagu u njihovom valu. „Pokušali smo mi i preteći Stablinu, ali nismo uspjeli.

4. Tihomir Bandur kapetan ekipe Gusari Komin II

No, uspjeli smo ih izmoriti i olakšati posao našoj prvoj ekipi. Zadovoljni smo četvrtim mjestom, iako ostaje žal za trećom pozicijom koju smo na kraju izgubili od Crnog puta“, rekao je Bandur. On je jedan od četvorice lađara u ekipi Gusari II koji su osvajali zlata s prvom ekipom, što jasno govori o lađarskom potencijalu s kojim raspolaže Komin. Sada se očekuje zajedničko šampionsko slavlje kominskih lađara i lađarica na tradicionalnoij Noći prvaka.

3. Ivan Vladimir pomaže u treningu Matei Medak

Za pobjedničku ekipu Gusari Komin nastupili su: Ivan Vladimir, Mihovil Martić, Željko Vlahović, Ivan Medak, Goran Odak, Velibor Marinković, Karlo Čelić, Martin Vujević, Ante Šuman, Nikola Čelić, Vito Vujević i Dino Oršulić.

Za ekipu Gusari Komin II nastupili su: Mateo Cvijanović, Jure Čelić, Stanko Vlahović, Tomislav Batinović, Ante Talajić, Martin Šuman, Bruno Vlatković, Tihomir Bandur, Roko Šunjić, Mladen Medak, Marijan Burić i Nikola Vlahović.

00

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.