DRUGA GENERACIJA PLOČANSKIH MATURANATA PROSLAVILA 60 GODINA MATURE

0

Anka (djevojački Borić), Jovanović, Bernard Čupić, Neven Jelavić, Marija (Kapović) Franičević, Jure Nikolac, Franka (Piacun) Gašpar, Marija (Popić) Ključe, Drago Rakić, Gojko Škrbić, Pamfilija (Šunjić) Rončević, Tješimir Šunjić, Boro Šutić i Krešimir Ujdurović, polaznici su druge generacije maturanata pločanske gimnazije koji su proslavili iznimno vrijedan jubilej – 60 godina mature. Fotografirali su se najprije na mjestu gdje je nekada bila zgrada Gimnazije i gdje su proveli četiri godine školovanja, u blizini nekadašnjeg Đačkog doma.

7. razred, još su bili zajedno

7. razred, još su bili zajedno

Bilo ih je ukupno 38-ero i do sedmoga razreda bili su zajedno, a onda su podijeljeni na 8a i 8b razred, kako bi se mogli što bolje pripremiti za maturu. U 8a bilo je 20 učenica i učenika, a razrednik je bio Milan Škrbić. U 8b bilo je raspoređeno preostalih 18-ero polaznika, kojima je razrednik bio Jure Žderić. Direktor škole u to je vrijeme bio Petar Alfirević. Bilo je to školske godine 1958./59., a danas, nakon šest desetljeća, 17-ero članova te generacije više nije među živima.

8. b razred

8. b razred

Polaznici 8. a i 8. b razreda

Polaznici 8. a i 8. b razreda

Kako su se u to vrijeme Ploče još uvijek izgrađivale i naseljavale, većina učenika bili su putnici iz doline Neretve, s Pelješca i Makarskoga primorja. Učenici iz Vrgorca i okolice živjeli su u Đačkom domu. Neki od slavljenika prisjetili su se kako je 1954. godine otvorena Gimnazija u Metkoviću i u Pločama, ali je većina opuzenskih učenika odabrala Ploče kao mjesto školovanja.

Slika snimljena u lipnju 1959. godine

Slika snimljena u lipnju 1959. godine

Svake godine organizirali su ekskurzije, a kakva je solidarnost vladala među njima, svjedoči činjenica da se nikada nije dogodilo da netko od učenika koji nije imao dovoljno sredstava ne otputuje na ekskurziju.Za to je najviše zaslužan, rekli su nam, profesor Hrvatskog jezika Milan Škrbić.

m1 m2

Veliki broj završio je visoke škole i to u rokovima koje im je predvidio njihov profesor matematike Nikola Jerić. Sve ove godine ostali su međusobno povezani, pa osim okruglih godišnjica, slave i druge. Tako su se sastali prilikom obilježavanja 45-te i 55-te godišnjice mature. Ovogodišnju proslavu organizirali su u poznatom pločanskom restoranu „Fulin“, gdje su se uz domaće delicije družili i evocirali uspomene na prošla vremena.

m3 m4 m6 m7

Share.

About Author

Comments are closed.