U KRISTOVU ZAJEDNICU PRIMLJENA DJEVOJČICA PETRA GLAMUZINA

0

U rogotinskoj crkvi Presvetoga Trojstva u nedjelju, 25. kolovoza 2019. godine obavljen je sakrament krštenja, na kojem je u Kristovu zajednicu primljena mala djevojčica Petra Glamuzina, na radost svojih roditelja Paule i Marina Glamuzine i brata Marija. Petra je rođena 9. lipnja 2019., a  sakrament krštenja je dodijelio župnik u Rogotinu don Ivica Barišić. Kako su ovo, na žalost, sve rjeđi prizori u našoj, ali i u drugim crkvama, ubuduće ćemo uz pristanak roditelja, popratiti sva krštenja u rogotinskoj crkvi.

a b c d

Krštenje je prvi i temeljni sakramenat Crkve, “vrata” u Kristovu zajednicu. Isus je rekao: “Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se”. Nikodemu je tumačio da se čovjek mora “preporoditi”. “roditi odozgor”, po vodi i Duhu Svetom.
Krštenjem se označuje da se nastavljaju spasiteljska Božja djela iz prošlosti, kao što su: spasenje Noe i njegove obitelji iz Potopa, spasenje Izraela iz Egipta prelaskom preko Crvenog mora, uvođenje Izraela u Obećanu zemlju preko vode rijeke Jordana… Istim znakom vode Bog kroz sve vjekove označuje da izbavlja svoje odabranike od svih ropstava i propasti i dariva im svoj život “odozgor” nalik Isusovu životu, kojega je uskrsnuo od mrtvih snagom svoga Duha.

e f g h

Zato je krštenje vidljivi znak da postajemo slični, “suobličeni” Isusu Kristu, prvom Božjem odabraniku, slični Kristu u njegovoj smrti, ukopu i uskrsnuću. Stoga su kršćani od davnine krštenje svečano slavili najradije u vazmenoj noći između Velike subote i Uskrsa, kad Crkva slavi Kristov vazam (pashu). tj. njegov prijelaz s ovog svijeta k Ocu po smrti i uskrsnuću. Krštenikov prolaz kroz smrt. ukop i uskrsnuće s Kristom lijepo simbolizira npr. uronjavanje krštenika u vodu. što se vrši u velikim krstionicama.

j k

U obredu krštenja pripravnik (krštenik) najprije izražava svoju želju da bude kršten i nakanu koja ga u tom vodi. Kod krštenja djece tu želju i nakanu u ime krštenika izražavaju roditelji i kumovi.

Foto: Ante Pejar

Share.

About Author

Comments are closed.