NASTAVAK PREGOVORA U 14:30: Prosvjetari će dobiti traženi koeficijent, ali u tri rate?

0
Škole su i danas u štrajku, no sve su glasnije spekulacije da bi u novoj rundi pregovora, koja započinje danas u 14:30, konačno moglo doći do dogovora Vlade i sindikata obrazovanja, piše T portal.

Novu rundu pregovora na televiziji N1 najavio je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

‘Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja o tome će raspravljati na Vijeću. Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno ići jer bi to produljilo štrajk’, rekao je Ribić.

‘To nije bio uvjet Vlade, već je to logika situacije. Znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao’, poručio je Ribić, ponovivši da se u Sindikatu znanosti i visokog obrazovanje neće izjašnjavati na referendumu.

Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, kazao je kako su članovi njegovog sindikata odlučili da se o ponudi izjasne na referendumu. Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, pet ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, prenosi Dnevnik.hr.

Nova runda pregovora počinje u 14:30, najavio je Ribić.

Vlada ipak popustila?

Kako piše Telegram, u finalnoj ponudi Vlade sindikatima ipak će se naći traženo povećanje koeficijenata za 6,11 posto. No, povećanje koeficijenata složenosti poslova neće dobiti svi zaposlenici u odgoju i obrazovanju, već samo nastavno osoblje – učitelji i nastavnici. S druge strane, nenastavno osoblje – čistačice, kuharice, domari – povećanje plaće u iznosu od 6,11 posto trebali bi ostvariti kroz dodatke.

Drugo, povećanje koeficijenata nastavnom osoblju neće se odviti jednokratno, već u tri rate, dinamikom 3+1+2. Točnije, prvo povećanje koeficijenta od tri posto kreće već od 1. prosinca ove godine, drugih jedan posto povišice od 1. lipnja 2020. a ostatak od dva posto od 1. siječnja 2021. godine, javljaju mediji.

Kako neslužbeno doznaje Telegram, predstavnici Vlade bili su spremni dati veći postotak u dodacima, no kako su sindikati inzistirali isključivo na koeficijentima, razgovori su u jednom trenutku usmjereni na povećanje koeficijenata. Također, valja istaknuti kako su sindikati u svojim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova, povišicu od 6,11 u koeficijentima, tražili za sve zaposlenike u sustavu – i nastavno i nenastavno osoblje.

HDZ zasjeda uoči pregovora

Uoči sastanka sa sindikatima koji je zakazan za danas u 14.30 sati u Banskim dvorima, sastat će se vodstvo HDZ-a, doznaje N1.

HDZ danas u 19 sati, podsjetimo, održava zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od jedan posto koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena uredba o koeficijentima. Uz to, svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2 posto (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.