OSVRT MARIJE VUČKOVIĆ: “Ministarstvo poljoprivrede je u mandatu ove Vlade ispravilo gotovo 20 naslijeđenih nalaza – znači nepravilnosti, a ne preporuka Milanovićeve Vlade”

0

Prenosimo osvrt Marije Vučković, ministrice poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske nakon objavljenog članka u kojem su Državni revizori upozorili Ministarstvo poljoprivrede.

Državna revizija: Trošite novac za ruralni razvoj na navodnjavanje, a ne za vrtiće, infrastrukturu i nepoljoprivredne djelatnosti…

Osvrt na nalaz revizije za Ministarstvo poljoprivrede za 2018. uz malo lokalnog kolorita

Izvješće revizije se dijeli u nalaze o nepravilnostima, izvješće o ispravcima i poslovne preporuke. Dio o vrtićima i navodnjavanju koji se posebno spominje u članku pripada poslovnim preporukama. Isto vrijedi i u slučaju dodjele malih potpora u drvnoj industriji. Državna revizija nije pronašla nepravilnost u ovom slučaju ni prilikom objave javnog poziva niti prilikom obrade te izdavanja rezultata, već predlaže drukčije kriterije.

Ministarstvo poljoprivrede je u mandatu ove Vlade ispravilo gotovo 20 naslijeđenih nalaza (znači nepravilnosti, a ne preporuka) Milanovićeve Vlade; ostalo ih je nekoliko koje je doista teško ispraviti zbog različitih propisa (za ispravak nalaza koji se odnose na općekorisne funkcije šuma, recimo, nismo još uspjeli riješiti problem zbog tajnosti osobnih podataka, naknadna knjiženja izgrađene imovine na pomorskom dobru su prilična komplikacija i slično). Ipak, vjerujem da ćemo i te nalaze uskoro otkloniti.

U izvješću Državne revizije lijepo stoji koliko je nalaza ispravljeno i jako sam zahvalna mojem timu u MP, osobito zaduženima za financije i računovodstvo na predanom radu koji je rezultirao u otklanjanju najvećeg dijela nalaza prethodne Vlade.

Istine radi, nalaz koji se odnosi na neobjavljivanje natječaja za manifestacije je nastao u našem mandatu; nismo objavili natječaj, a neke smo potpore dali, no u tome svemu itekako smo nastojali poštivati iznimke iz članka 6. Uredbe o kriterijima za dodjelu sredstava udrugama; natječaj nismo objavili, jer nismo ostavili veća sredstva – tako je bilo u ovim dvjema godinama, sva smo sredstva preusmjerili u dotad nepostojeće potpore za mandarine, jabuke, šećernu repu i sektor govedarstva; bila je to hrabra odluka ministra Tolušića i ja sam je apsolutno podržala;

Iako nije moje to komentirati, već poštivati, osjećam potrebu napomenuti da je Državna revizija vrlo predano i ozbiljno analizirala poslovanje Ministarstva poljoprivrede te će nam njihov rad pomoći u i u redovnom poslovanju i u izradi i provedbi strateških smjernica;

Na kraju, za moje Ploče: u ovom programskom razdoblju financiranje vrtića je kao aktivnost pripalo Ministarstvu poljoprivrede; odluka o povećanju alokacije imala je svoje pobornike i osporavatelje, hrvatska Vlada ju je zdušno podržala i da nije bilo tog povećanja alokacije ne bi došlo do izgradnje vrtića u Staševici, jer je projekt bio daleko ispod crte! A što se tiče navodnjavanja, prije točno 10 dana, predsjednik Vlade Andrej PLENKOVIĆ je uručio ugovore vrijedne 320 milijuna kuna na Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, treba li to reći, za navodnjavanje! Brzo smo poslušali reviziju.

Pločanska jednadžba je sljedeća:
Dakle – Hrvatska Vlada s 8 milijuna kuna dodatnih nenamjenskih sredstava godišnje financira sve lokalne radove, akcije i aktivnosti po gradu, svi mi koji smo upravljačka tijela za fondove podižemo alokacije pa hvatamo i pločanske projekte kad “padnu” (dio njih prođe i u redovnoj proceduri, bilo bi nekorektno to nespomenuti bez obzira na prilično smiješan i u propagandnom smislu zastarjeo način sakrivanja svega što radi HDZ za Grad Ploče). Dalje, razvojni projekti poput Poduzetničkog inkubatora, Vrata Neretve, cestovne i vodovodne infrastrukture i Ulaznog kompleksa u luku su 100% politički i programski HDZ-ovi projekti.

No, ne živi se od stare slave, sad u lokalnom HDZ-u pripremamo Međunarodni festival smokve, prijedloge za potpunu energetsku obnovu Doma kulture, osmišljavanje turističke kartice HERA, aplikacije za lokalne javne usluge i natječaj za financiranje projektne dokumentacije za stambeno zbrinjavanje mladih na području ruralnih pločanskih naselja. Željeli bismo uspostaviti suradnju s Gradom Pločama kako bismo postali studentski grad za koju godinu, no gradska vlast ne pokazuje nikakav interes za to.

Mnogo toga bismo još htjeli, ali prethodno idemo po pobjedu na predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima!

Share.

About Author

Comments are closed.