VJEROVALI UPRAVI LUKE PLOČE, A DANAS STREPE ZA STANARSKA PRAVA

0

„Iza mene je 40 godina rada u Luci Ploče, pet godina Domovinskoga rata i 33 godine podstanarstva. Možda bi bilo bolje da sam u ratu poginuo, nego da sada moram prolaziti agoniju u državi za koju sam se borio“, rekao je Branko Marević, dragovoljac Domovinskog rata, čija izjava najbolje svjedoči o drami koja se u Pločama odvija oko statusa lučkih stanova na Trgu kralja Tomislava, izgrađenih početkom i sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Marević je jedan od dvadesetak podstanara u lučkom stanu koji su se sada organizirali u „Udrugu građana kralj Tomislav“ kako bi, u pregovorima s novom Upravom Luka Ploče d.d. osigurali rješenje za svoj status. Prijepori oko lučkih stanova nastali su još u bivšoj državi kada su se izrađivale rang liste nastajale bodovanjem po raznim kriterijima, pa su stanarsko pravo dobivali oni koji su prvi na listi u skladu s brojem stanova. Nerijetko nije bilo tako, pa Ante Marković, jedan od članova pločanske Udruge, s preko četiri i pol desetljeća rada u luci, ističe kako je na jednoj listi on bio pod brojem sedam, ali je stanarsko pravo, umjesto njega, dobila osoba plasirana ispod 60-og mjesta na listi.

3.

Nakon što su izgrađeni stanovi na Trgu kralja Tomislava sadašnji stanari su samoinicijativno ušli u njih, očekujući povoljno rješenje o dodjeli stanarskog prava. Poslodavac im je uručio ključeve a nakon toga i ugovore o najmu. U tim stanovima žive do današnjih dana očekujući povoljno rješenje, koje im je, kako tvrde, jamčila bivša Uprava Luka Ploče d.d.

Dolaskom nove Uprave, poslani su im i novi ugovori o najmu za 2019. godinu s tri puta većom cijenom najma, umjesto dotadašnjih osam kuna po metru četvornom tražilo se od njih da plaćaju 25 kuna po „kvadratu“, bez priznanja njihovih ulaganja u održavanje stanova, koja su, zbog proteka vremena, bila nužna. Jedan od korisnika tvrdi da ima račune za preko 150 tisuća kuna potrošenih na održavanje stana tijekom proteklog razdoblja od 25 godina. Svi su odbili potpisati nove ugovore, a Luka Ploče d.d. im je tijekom cijele 2019. godine slala uplatnice po starim cijenama, koje su podmirivali.

Tijekom 2019. godine članovi „Udruge građana kralj Tomislav“ vodili su pregovore s Upravom Luka Ploče d.d. oko rješenja njihovog statusa, te je od njih zatražena ponuda o visini iznosa za otkup stanova. Stanari su poslali ponude za otkup stanova, a Uprava im nije odgovorila na ponudu. Bez odgovora je ostao i njihov ponovljeni prijedlog u kojem navode da su zbog oglušenja Uprave „prisiljeni poduzeti sve druge potrebne pravne radnje“. Također ističu da su temeljem propisa RH dovedeni u ovakav položaj, jer su čekali na odgovore „svih ovih dugih godina dok su mnogi u te iste stanove uselili sa onih 10 posto tržišne vrijednosti“.

2.

Zbog svega toga među stanarima vidno raste nervoza. Posebno su ogorčeni na bivšu Upravu na čelu s Ivanom Pavlovićem, koja im je, kako tvrde, obećavala da će to pitanje biti za njih povoljno riješeno, a sami su u međuvremenu osigurali stanarsko pravo, po Zakonu o prodaji stanova sa stanarskim pravom, koji im je omogućio otkup stanova po vrlo povoljnim uvjetima. Ante Dugandžić, Vinko Pažin, Neven Rakušić i Branko Marević ističu kako su pojedini ljudi „sada starci i umirovljenici“, s još uvijek neriješenim stanarskim pitanjem čuvali Hrvatsku, dok su neki „velikani“ ulazili u stanove u noćnim satima. „Useljavali su se u veće i komfornije stanove bez bodovne liste, a svoje stare davali prijateljima“, istaknuli su.

Luci Ploče smo uputili upit u kojem smo ih zamolili da nam odgovore kada, kako i pod kojim uvjetima planiraju riješiti pitanje stanara koji još nisu ostvarili stanarsko pravo u lučkim stanovima na Trgu kralja Tomislava. Do objave ovoga teksta nisu nam odgovorili.

Share.

About Author

Comments are closed.