ZA PET MILIJUNA KUNA IGRANE DOBIVAJU PREKRASNU ŠETNICU I OSVIJETLJENU PLAŽU

0

Igrane plaza (1)Igrane će uskoro dobiti prekrasnu šetnicu uz isto tako prelijepu plažu, koja će tijekom noćnih sati biti osvjetljivana različitim snopovima svjetlosti. Naime, započeli su radovi na uređenju sekundarnog dijela plaže Vala u tome mjestu na Makarskom primorju. Investitor je Općina Podgora, a projektnu dokumentaciju je izradio Leon Lulić dipl. ing. arh., izvođač je firma Betonski elementi d.o.o. Imotski

Cjelokupnim projektom će se kreirati novi koncept turističke ponude, prilagođen svim uzrastima i skupinama domaćih i stranih posjetitelja, a posebna pažnja posvećena je djeci te nepokretnim i slabije pokretnim osobama sa dvije rampe za invalide. U cjelokupnom obuhvatu plaže uređena je stepenasta tribina. U sklopu uređenja izmijenit će se dotrajala infrastruktura te će asfaltni i dotrajali dijelovi biti zamijenjeni kamenim i betonskim popločanjem. Postojeća rasvjetna tijela zamijenit će se novom tehnologijom, koja je potpunosti usklađena s Europskim normama koje se odnose na ekološko svjetlosno zagađenje. Posebna atrakcija biti će kompjutorski upravljivo LED osvjetljenje plaže u različitim bojama.

Očekivani trošak IV faze uređenja  je oko 1,5 milijuna kuna.

Općina Podgora prijavila se na natječaj za sredstva iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma, te je Odlukom o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture za uređenje sekundarnog dijela plaže Vala u Igranima – IV faza, MinistarstIgrane plaza (24)vo turizma odobrilo 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Županija Splitsko-Dalmatinska do sada odobrila je više od 700 tisuća kuna, također bespovratnih sredstava. U dosadašnjim fazama radova koji su otpočeli 2016. godine utrošeno je oko 1,8 milijuna kuna, a predviđeni troškovi cjelokupnog obuhvata radova uređenja cjelokupnog sekundarnog djela plaže je oko 5 milijuna kuna.
Izgled plaže (animacija)

SIgrane plaza (23) obzirom na tematizaciju plaže, sukladno Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama na području Splitsko- dalmatinske županije, nakon cjelokupnog uređenja sekUndarnog dijela plaže pristupit će se opremanju plaže. Plaža „Vala“ će ispunjavati sve minimalno tehničke uvjete i posebne elemente koje mora imati urbana promenadna plaža. Turistička zajednica mjesta Igrane će s obzirom da upravlja turističkom infrastrukturom do ljeta nabaviti kompletnu urbanu opremu, klupe, koševe i žardinjere.

Igrane plaza (22)

U realizaciji ovoga hvalevrijednog projekta ispriječio se i jedan problem. Iako su svi korisnici „štekata“ uklonili svoje nadstrešnice, pojavio se problem jednog kioska kojemu je Općina Podgora uputila zahtjev za premještanjem. Kako smo saznali, vlasnica kioska nije postupila sukladno zahtjevu Općine pa se na to mjesto ne može postaviti rasvjetno tijelo. Načelnik Općine Podgora Ante Miličić u telefonskom je razgovoru potvrdio postojanje problema i najavio aktivnosti kako bi se situacija riješila na zadovoljstvo svih.Igrane plaza (21) Neslužbeno saznajemo da kiosk nema odobrenje predstavničkog tijela lokalne samouprave za obavljanje trgovine na javnoj površini, sukladno Zakonu o trgovini. Vijeće Mjesnog odbora Igrane u ovom i prošlim sazivima donijelo je mišljenje da nije moguće postavljanje kioska i obavljanje trgovine na sekundarnom dijelu plaže „Vala“.

Igrane plaza (20) Igrane plaza (19) Igrane plaza (18) Igrane plaza (17)

Igrane plaza (16) Igrane plaza (15) Igrane plaza (14) Igrane plaza (13) Igrane plaza (12) Igrane plaza (11) Igrane plaza (10) Igrane plaza (9) Igrane plaza (8) Igrane plaza (7) Igrane plaza (6) Igrane plaza (5) Igrane plaza (4) Igrane plaza (3) Igrane plaza (2)

 

Share.

About Author

Comments are closed.