Župan Nikola Dobroslavić održao je danas u Dubrovniku sastanak s gradonačelnicima

0

Župan Nikola Dobroslavić održao je danas u Dubrovniku sastanak s gradonačelnicima i načelnicima, predstavnicima zdravstvenih i interventnih institucija, te predstavnicima gospodarskog i turističkog sektora i članovima Stožera civilne zaštite DNŽ, a na temu sprječavanja širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odnosno dosada poduzetih mjera.

Župan je ovom prilikom istaknuo kako je pandemija koronavirusa ozbiljan je izazov i ugroza s kojom se, srećom, nosimo dobro.

”Situacija u Republici Hrvatskoj, te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je zadovoljavajuća u ovim okolnostima, bolja nego u područjima oko nas. Naš Civilni stožer kao i Nacionalni i sve službe koje su ovdje nužne i  istaknute, kao što je Zavod za javno zdravstvo, OB Dubrovnik, Policijska uprava Dubrovačko-neretvanske županije, Sanitarna inspekcija itd. odlično rade svoj posao i to je sigurno pridonijelo da imamo ovako dobru situaciju. Naime, mi još uvijek nemamo niti jedna slučaj potvrđene zaraze”, rekao je župan te apelirao na građane da ostanu mirni i pribrani.

korona-adria-sastanak-2-1024x683

”Nema potrebe za uznemiravanjem oko opskrbe, lijekova i oko bilo čega drugoga, jer održavamo dobru situaciju poštivajući mjere i upute koje je donijela Vlada RH, Nacionalni stožer, a putem njega i županijski Stožer. Zajedno s Vladom nastojat ćemo umanjiti štete koje gospodarstvo ima, a one su već vidljive i bit će nažalost još i veće. Održat ćemo zaposlenost i likvidnost gospodarskih subjekata. Poruka našim sugrađanima je – u ovim uvjetima imamo dobru situaciju, život se treba nastaviti normalno dalje, s ovim ograničenjima koja su nužna zbog ograničavanja širenja zaraze. Pobijedit ćemo i ovaj izazovi i ovu situaciju, kao što smo pobijedili i one puno gore prije ove”, rekao je župan Dobroslavić te odgovarajući na novinarski upit istaknuo kako do zatvaranja granice s Neumom neće doći.

”S Neumom će sigurno morati ostati veza između ova dva dijela Hrvatske, inzistiramo i jamčimo da ne smije doći do zatvaranja pristupa najjužnijem dijelu Hrvatske. Što se tiče ostalih mjera, poštivat će se i dalje one proizašle iz Nacionalnog stožera. Sve mjere za koje ocijenimo korisnima za naše sugrađane mi ćemo ovdje donijeti. Službe kao što su Zavod za javno zdravstvo mogu imati svoje preporuke koje ćemo poštivati, gradovi i općine također mogu samostalno rješavati određene stvari pa će se i te mjere i odluke poštivati”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera CZ DNŽ Joško Cebalo naglasio je kako je Stožer od samog početka izbijanja krize u punoj pripravnosti, te kako djeluje po napucima Nacionalnog stožera.

”Dubrovačko-neretvanska županija i naš Stožer bili su prisiljeni prvi u Hrvatskoj osposobiti, odnosno staviti u funkciju i karantenski smještaj. Za sada su dvije osobe smještene u tom prostoru. Taj smještaj funkcionira kvalitetno i zadovoljava standarde koje smo dobili kroz upute”, naglasio je Cebalo, zahvalivši se službama koje u ovom trenutku besprijekorno rade svoj posao.

”Dosad nismo imali većih kriznih situacija i vjerujem da će tako biti i u budućnosti te da ćemo uspjeti zajedničkim snagama ovu situaciju provesti kraju. Najvažnije za naglasiti je kako nemamo zaraženih, dva uzorka od jučer su negativna, a u tijeku dana očekujemo rezultate još jednog uzorka”, rekao je načelnik Cebalo.

Odgovarajući na upit o kontroli samoizolacije, napomenuo je kako je Zavod za javno zdravstvo nadležan za kontrolu istog.

”Dežurni epidemiolozi obavljaju kontrolu nad osobama koje su u samoizolaciji, a jedna od poruka Nacionalnog stožera civilne zaštite jest da u slučaju da sugrađani primijete da netko krši mjere samoizolacije, to svakako prijave putem Centra 112 koji će uputiti službe na daljnje postupanje”, zaključio je načelnik Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako je u bolnici u uvjetima izolacije putnica koja je jučer doputovala iz Londona.

”Uzorak je uzet i tijekom dana ćemo imati njen nalaz. Nema porasta broja ljudi u izolaciji, nemamo tendenciju da bi bilo gore u ovom trenutku. OB Dubrovnik je i organizacijski, prostorno, kadrovski i što se tiče zaliha potrošnog materijala te aparature u zadovoljavajućoj situaciji. Nadamo se da neće doći do najgoreg, ali i ako dođe svakako smo pripravni”, naglasio je ravnatelj, te dodao kako u ovom trenutku u bolnici postoji deset fiksnih i šest pokretnih respiratora, te dovoljno aparata za anesteziju koji se mogu primijeniti za respiratore.

”Jedan je naručen i prije situacije s pandemijom COVID-19, dolazak se očekuje za dva tjedna. U suradnji s Gradom Dubrovnikom trebali bismo nabaviti još četiri, tako da u ovom trenutku zaista nema razloga za zabrinutost”, rekao je Bekić.

”Rutinski pregledi će se normalno odvijati, važno je da nemamo većeg okupljanja pacijenata na jednom mjestu, na primjer ispred čekaonice. Ostalo ide svojim tijekom. Hladni program će se uz manje preinake manje više normalno odvijati”, zaključio je ravnatelj Bekić.

Share.

About Author

Comments are closed.