FORMIRAT ĆE SE ZEMLJIŠNE KNJIGE ZA K.O. ŠARIĆ STRUGU, K.O. BANJU I K.O. PERAČKO BLATO

0

Od mjeseca siječnja, uz kraće prekide zbog kišnog vremena, mjere se naselja i pripadajući tereni na području Šarić Struge, Banje, Modrog Oko, te Peračkoga Blata, u sklopu nove katastarske izmjere za dio k.o. Plina i k.o. Baćina. Izvođač radova je Geodetski zavod d.d. Split, čiji su djelatnici Joško Pribuduić, Tedi Krstičević i Boris Roglić na terenu sa strankama.

Cjelokupno područje na kojem se radi izmjera podijeljeno je u grupe, radi lakše organizacije posla, pa npr. naselja Šarić Struga i Banja imaju oko sto grupa. Stranke za koje postoje podaci o upisu u Katastar pozivaju se od ponedjeljka do četvrtka i oni na terenu pokazuju rubne točke svojih posjeda, a prije toga su trebali osigurati dostupnost parcela. Petak je rezerviran za rješavanje tjednih zaostataka, kao i primanje stranaka koje dolaze iz udaljenijih krajeva.

Nakon završetka ovih aktivnosti biti će prikazani stvarni izgledi posjeda i biti će prikupljena dokumentacija o svim objektima. Idući korak će biti obrada svih podatak u uredima i njihovo predočavanje strankama, koje će, sukladno prikazanom stanju, imati mogućnost manjih prigovora vezanih uz oblik parcele, upise nositelja prava i sl.

Geodetski zavod će, poslije toga, mapu predati Državnoj geodetskoj upravi, koja će preko nadležnoga suda i Katastra organizirati javni uvid u podatke. Rezultat ovih radnji biti će formiranje zemljišne knjige za dio k.o. Peračko Blato, k.o. Banju i k.o. Šarić Strugu, na području Pline. Zemljišna knjiga za k.o. Plinu ne postoji, jer je uništena tijekom Drugoga svjetskog rata, a za k.o. Baćinu postoji, ali nije ažurna. Vrijednost ove investicije iznosi oo milijun kuna, bez PDV-a i u cijelosti je financira Grad Ploče, koji je potpisao ugovore s DGU-om i izvođačem radova.

3.4.1.2.

Terenski radovi, kako se planira, završit će do kraja svibnja, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti zbog najnovijih događanja vezanih uz koronavirus. Na području Grada Ploča do sada je obnovljena zemljišna knjiga za k.o. Komin, formirana je za k.o. Rogotin, a u tijeku je formiranje zemljišnih knjiga za k.o. Ploče i k.o. Baćinska jezera. Kada završe ove aktivnosti, na gradskome području ostat će neriješen još dio k.o. Pline te područje Staševice i Crpala-Spilice-Gnječa. Saznajemo da Grad Ploče pregovara s Državnom geodetskom upravom da se taj dio stavi u plan za izmjere, ali da to financira država i Županija, zbog nedovoljnih proračunskih sredstava u gradskoj blagajni. Područje koje je ostalo karakteristično je po Intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi, što tamošnje poljoprivrednike onemogućuje u namjeri da se upišu u Upisnik poljoprivrednog zemljišta i da otvore OPG-ove.

Podsjetimo, za novu k.o. Ploče, koja će se protezati na površini od oko 900 hektara, katastarsko povjerenstvo je u završnoj fazi izlaganja. Vrijednost ove investicije, koju također financira Grad Ploče, je oko pet milijuna kuna, a aktivnosti su započele prije otprilike četiri godine. Površina buduće k.o. Baćinska jezera, za koju je u tijeku izlaganje, je nešto veća od 400 hektara.

O ovoj temi možete čitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

 

 

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.