SIMPATIČNA LUTKA KORINA KOVIDIĆ – pogledajte sjajan video uradak!

0

ZAOSTROG: SIMPATIČNA LUTKA KORINA KOVIDIĆ I DR. GORDAN LAUC PODUČAVAJU DJECU O KORONI – Pogledajte sjajan video uradak!

Situacija s corona virusom potpuno je promijenila svakidašnjicu svima, pa i djeci. Njima se posebno teško snaći u novonastaloj situaciji i kod mnogih prevladava osjećaj zbunjenosti.  Ne mogu se u vrtićima družiti sa svojim vršnjacima, ne mogu se igrati u parkovima, moraju često prati ruke i moraju se pomiriti s brojnim drugim ograničenjima, sve donedavno nezamislivima. Zbog svega toga, muče ih brojna pitanja.

No, od sada će im na pitanja odgovarati simpatična lutka Korina i poznati znanstvenik Gordan Lauc. A na tu je ideju došla Božena Delaš, profesionalna glumica i lutkarica s 20-ogodišnjim iskustvom i radom u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, koautorica knjige „Lutkarski medij u školi“ (Vukonić-Žunić-Delaš) i voditeljica brojnih dramskih i lutkarskih radionica. Projekt je naišao na opće oduševljenje djece i njihovih roditelja diljem Hrvatske. Petominutni video uradak snimljen je u Zaostrogu, gdje se Božena doselila iz Rijeke, i u kojem Gordan ljetuje.

Na pravi način pristupili djeci

„Upoznala sam svoga susjeda s idejom i on je odmah pristao. Znamo da je ovo za sve, a posebno za djecu, teško i stresno razdoblje. Svi se nalazimo u novoj, nepoznatoj situaciji, tražimo modele kako se najbolje nositi u stresnim okolnostima. Djeca su posebno osjetljiva, i vrlo je zahtjevno približiti im i objasniti što se događa oko nas. Dijete se privikava na nove okolnosti, treba usvajati nove navike, a mijenjati stare, a i sami znamo kakav je to izazov. Pristupili smo im na potpuno drugačiji način, pomoći lutke, jer je upravo lutka snažan simbol pomoću kojega djeca drugačije doživljavaju situaciju. Djeci je lutka prijatelj, ona je njihovo drugo ja. Lutka,  kao neodvojivi dio svačijeg djetinjstva, kao igračka, često i glasnogovornik, sredstvo u promicanju pozitivnog razvoja i stvaranja emocionalnog i mentalnog stabiliteta, spaja dva svijeta, djetetov i “svijet odraslih”, a kako dijete predškolske dobi uglavnom bezrezervno prihvaća lutku,upravo je sada trenutak i mjesto da joj damo njen prostor i ulogu. Naša  mišica “Korina Kovidić” je znatiželjna, pokazuje zabrinutost, strah, ali i želju da ga prevlada, traži točnu informaciju, ne srami se pitati, nespretna je, daje si drugu priliku, uporna, zainteresirana za svoju okolinu, želi učiti, istraživati, pomoći…što je čini bliskom djeci, govori “dječjim rječnikom”, neposredno i iskreno. Ozbiljno se igra!“, kaže nam Božena i nastavlja: Lutka i  dr. Lauc,  lutkarska umjetnost i znanost – zanimljiv duet! Dr. Lauc se nije nadao da će i to raditi u svojoj bogatoj karijeri, ali je  rado pristao. Neposredan, prirodan  i umirujuć, govoreći rječnikom razumljivim djeci, ozbiljan i blizak lutki, sugestivan, postao je doktor s kojim se treba i dalje družiti“.

A da je Korina pokrenula misaoni svijet djeteta, emocionalni i spoznajni, govore reakcije djece i roditelja: ” Ovaj video je pokazao da uvijek nešto možemo napraviti, čak i kada smo doslovno odsječeni od svijeta i osjećamo se bespomoćni i da se možemo povezati i s drugim ljudima.

Pogledali smo video i više puta, djeca uživaju, ali i nauče.

Zabavan je, poučan, umjeren, veseo, a opet poziva na oprez, ne paniku, razumljiv djeci i objašnjenje djeci zašto moraju prati ruke i paziti!

Djeca vježbaju kihanje i kašljanje u lakat!…”

Uslijedila su pisma i poruke što bi  Korina još  mogla upitati dr. Lauca, pa nema druge nego snimiti novi video uradak. Jer, djeci treba odgovoriti na brojna pitanja koja su im u međuvremenu stigla. Djecu naime zanima koliko često treba prati ruke, trebaju li djeca boraviti na zraku, mogu li se životinje zaraziti i sl.

Osim Delaš i dr. Lauca, u izradi prvog edukativnog videa za vrtićku djecu pomogli su Martina Gašpar te Krešimir Žanetić.

Video Korina (1) Video Korina (2)  Video Korina (4) Video Korina (5)

Svi lutke u ruke!

Stručnjaci koji se bave terapeutskim radom kažu da je, među ostalim, cilj terapije adaptacija na realnost, bolja prilagodba, da lutka olakšava suočavanje sa strahovima…nismo li upravo u trenutku kada to trebamo?! Zato, roditelji, bake i djedovi lutke u ruke i krenite u lutkarenje-svima će dobro doći!! Zanimljivost da su lutkarska kazališta ipak “otvorena” video načinom-svaki tjedan se prikazuje jedna predstava!

„Želja ispred kriterija“

„Snimali smo u uvjetima u kojima smo se našli, znamo da je tehnički nesavršeno, i da su naši profesionalni kriteriji visoki, no u ovom trenutku nisu nam dostupni, ali želja i nakana je ipak pobijedila ispred kriterija“, rekla je Božena Delaš.

„Znala sam da će Božena i dr. Lauc doprijeti do djece!“

„Ožujak 2020. godine, u Starom selu u Zaostrogu snimam razgovor između molekularnog biologa i lutke, za otići do Makarske ili Ploča trebam propusnicu, na nebu se ne vide tragovi aviona, magistrala je tiša nego ikad, a u mjesnu trgovinu ulazim s maskama i rukavicama. Ne znam što je u ovom danu neobičnije – vijesti i propisi o kojima nas obavještavaju mediji ili to što tražim stativ za fotoaparat kojeg je netko od rodbine ili turista zametnuo još krajem osamdesetih da bi za djecu snimila priču o virusu. Nisam ni snimatelj ni fotograf, već samo netko tko voli fotografirati. Promatrajući Boženu i dr.Lauca kroz svoj objektiv, znala sam da će doprijeti do djece. U vremenu kad naši najmlađi svijet doživljavaju preko ekrana, brojnih aplikacija i efekata, naizgled je čudno očekivati da će njihovu pažnju privući baš – lutka. Ipak, naša je Korina to postigla. Mislim da je tajna u osjećaju koji stoji iza lutkarstva, osjećaju posebnosti kojeg djeca osjete kad shvate da se netko obraća baš njima, osjećaju kojeg ovih dana trebaju i više nego inače“, izjavila je Martina Gašpar, snimateljica, mag.povijesti umjetnosti

Video Korina (6)

Video Korina (7)

Video Korina (3)

O ovoj temi čitajte u novom broju Makarske kronike (utorak)


Comment

Share.

About Author

Comments are closed.