UGRAĐUJE SE PRVA TUBA U VJETRO ORGULJE U ROGOTINU

0

Na gradilište jedinstvenog svjetskog projekta vjetro orgulja, na 114 metara visokom brdu Trovro u Rogotinu dopremljena je iz Koprivnice 21 tuba i u ponedjeljak je započela ugradnja prve tube u betonsku konstrukciju dugačku 15,5 metara koju su izgradili djelatnici tvrtke Trag iz Dubrovnika. Tube su od posebne vrste inoxa 316, otpornog na najzahtjevnije vremenske uvjete a osobito na sol što je značajno za ovo područje i izgrađene  su u tvrtki  Kvaternik Orguljarstvo iz Koprivnice.  Direktor te tvrtke Alen Kvaternik došao je na gradilište kako bi s glavnim inženjerom gradilišta Ivanom Šimovićem i nadzornim inženjerom Matkom Medakom organizirao radove na ugradnji tuba. Šimović je istaknuo kako građevinski radovi napreduju, dok je Kvaternik ustvrdio da se nikada nije susreo sa sličnim projektom. „Upotrijebili smo sve znanje i iskustvo, jer ovo je prvi put da realiziramo ovakav projekt“, rekao je.  Kroz tube promjera 120 centimetara će ulaziti zrak  u svirala i tako stvarati zvuk. Na njih će se postaviti rezonantna cijev i labium ili usnik. Svirala će iz Koprivnice u Rogotin biti dopremljena nakon ugradnje tuba. Na kraju će objekt vjetrorgulja biti obložen kamenim materijalom, kako bi se uklopio u postojeći ambijent. Ovo znači da projekt orgulja na Trovru ulazi u završnu fazu.

100101

103104

105106

Podsjetimo, riječ je o projektu Promicanja održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve, prijavljenom u travnju 2017. Na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za financiranje kroz operativni program konkurentnost i kohezija, financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Prijavitelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, partneri su jedinice lokalne samouprave Grad Ploče i Grad Metković (za projekte na području Metkovića), stručni partner Projekta koji je ujedno bio i obvezan Pozivom je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dok je koordinaciju partnera, ukupnu pripremu projekta i prijavu u svojstvu partnerstva provela Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

107108

109110

111112

Ukupna vrijednost Projekta je oko 14,5 milijuna kuna, EU financira 80 posto, dok preostalih 20 posto financiraju projektni partneri vlastitim udjelima. Projekt vjetro orgulja na Trovru vrijedan je oko tri milijuna kuna i, osim kamenih orgulja, uključuje popločavanje staze kamenim pločama od kamena s toga lokaliteta, postavljanje klupica od prirodnih materijala, kamena i drveta u skladu s lokalnim ambijentom, postavljanje info karte, izradu platoa od kamenog suhozida, izgradnju promatračnice s panoramskim dvogledom i izgradnja edu-eko vrta s hortikulturno uređenim sadržajem. Planirana je izgradnja triju orgulja, koje bi, koristeći snagu bure, maestrala i juga, proizvodile zvuk i na taj način obogatile sadržaj. Dužina svake pojedinačne vjetro orgulje bila bi 15,5 metara, ulazni profil širine 1,2 metara, a širina orgulja 2,25 metara. Projekt podrazumijeva zatvorena svirala i kombinaciju tonova sa sedam svirala, kako bi se dobila ugodna harmonija. Svake orgulje bi imale četiri izlaza za zvuk i ugrađene regulatore, koje omogućuju njihovo zatvaranje po želji.

113114

115116

 

Share.

About Author

Comments are closed.