NEKADA KOMUNISTI A SADA KORONA ONEMOGUĆILI PROCESIJU NA VELIKI PETAK

0

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Slavi se u petak prije Uskrsa. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu.

Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.  Slavljenje obreda Velikog petka obuhvaća čitanje Svetog pisma, navještaj muke i ljubljenje križa.

Na Veliki petak u Rogotin su dolazili naši sumještani iz raznih krajeva zemlje, jer trebalo je poljubiti križ i sudjelovati u procesiji. Kasnih 50-ih godina komunisti su bili zabranili procesiju, a čuvari Kristova groba imali su problema oko zapošljavanja, o čemu smo već svjedočili na ovome portalu. Ove godine opet nije bilo ni ljubljenja križa ni procesije, ali sada je za to „krivac“ korona. Zato ćemo se kroz fotogaleriju prisjetiti kako je to bilo lani.

48 1. 2 5 7 8 12 16 20 26 31 32 33 36 38 39 40 41 42 47

Slike: Ante Pejar

Share.

About Author

Comments are closed.