Vili Beroš: U Hrvatskoj imamo 42 nova slučaja zaraze, pojavilo se novo žarište

0

U protekla 24 sata 42 je novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Ukupno je to 1950 bolesnika.

Javnosti su se na redovnoj presici u 14 sati obratiti voditelj Stožera Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolest ‘Dr. Fran Mihaljević’.

“U protekla 24 sata 42 je novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Ukupno je to 1950 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji Nacionalnog stožera. Ministar je rekao da se pojavilo novo žarište, u Domu za starije u Koprivnici.

“Danas je 58. dan od pojave korone u Hrvatskoj. Imamo 42 novooboljelih, ukupno 1950 slučajeva. Testiranih 27614, jučer 1340. Broj pozitivnih nalaz pada pa je danas 7,06 posto. Hospitaliziranih je 314, 3 manje nego jučer. Otpuštenih iz bolnica imamo 33 više nego jučer, a ukupno imamo 869 oporavljenih 68 više nego jučer. Imamo žarište u domu za starije u Koprivnici gdje imamo 13 pozitivnih korisnika i 2 pozitivna djelatnika”, rekao je Vili Beroš.

O domu u Splitu

“Zbog kompleksnosti slučaja i međuresorne suradnje molim vas još koji dan strpljenja. Nalazi su biti trebali danas, no stići će uskoro. Naime, osoba koja je trebala biti intervjuirana za potpuno izvješće se nalazi u samoizolaciji. Želimo sagledati pravovremeno i detaljno sve aspekte. Moguće da će nalazi već biti i sutra”, kazao je Vili Beroš.

O popuštanju mjera

“Komuniciramo s vama i s javnošću da u momentu kada bude povoljna situacija da ćemo vrlo pažljivo razmotriti koje bi od mjera mogli maknuti. Već smo govorili o tome da ćemo skupa s vladom donijeti plan mjera koje će najmanje smetati epidemiološkoj situaciji, a najviše doprinijeti gospodarskoj Vlada će sutra izaći s dokumentom u kojemu će biti faze i datumi”, kazao je Krunoslav Capak.
O spornom obrađivanju podataka HZJZ-a

“HZJZ je 127 godina stara institucija, od tada do danas se bavi promicanjem zdravlja i održavanjem dobrog zdravlja. Prikupljamo čitav niz podataka o svemu. Mi smo sada morali preći na jedan drugačiji način izvještavanja gdje mi dnevno prikupljamo podatke. Trudimo se da pravovremeno izvijestimo o svemu. Nitko nema namjeru skrivati informacije. Molim javnost i medije za strpljenje. Pozivam svih da pogledaju web stranice HZJZ-a i koronavirus.hr. Neki bi htjeli da obrađujemo podatke drugačije, ali to ne možemo mijenjati po nečijoj želi. Molim svih za razumijevanje”, dodao je Krunoslav Capak.

Večernji list

Share.

About Author

Comments are closed.