Pojedine lađarske ekipe krše mjere i treniraju u lađi, unatoč uputama Nacionalnog stožera

0

Udruga lađara Gusari Komin obratila se krovnoj Udruzi lađara Neretve priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani!

Obraćamo Vam se ovim putem ponukani trenutnom situacijom u svijetu, tako i u našoj zemlji glede virusa COVID-19/SARS-CoV-2.

Svjedoci smo u zadnje vrijeme popuštanja određenih mjera od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite RH u vezi spomenutog virusa što nas neizmjerno veseli te željno iščekujemo ukidanje ograničenja te povratak normalnim treninzima u teretani te u lađi.

Želimo napomenuti da smo se od početka uvođenja mjera ponašali u skladu sa svim uputama Nacionalnog stožera koje traju evo već gotovo dva mjeseca, da smo treninge prilagodili istima pa nas zanima odgovor na nekoliko pitanja, pošto na stranicama Udruge lađara Neretve u prošlom razdoblju nismo naišli na nikakve objave i smjernice koje bi lađarske Udruge trebale sljediti:

  1. Kakva je situacija sa organizacijom ovogodišnjeg Maratona lađa te kakve su šanse održavanja istog?

Svjesni smo situacije kada su pogođene najznačajnije grane našeg gospodarstva pa vas kao udruga, članica Skupštine ULN pitamo dali nastaviti s treninzima, dali uopće u ovakvoj situaciji dogovarati sa sponzorima eventualne suradnje? Pitamo Vas dali u slučaju održavanja Maratona lađa razmišljate o broju ekipa koje će nastupati na istom jer s obzirom na situaciju bojimo se da ekipa koje su u prošlosti imale manji budžet uopće neće biti, a bez brojnosti lađa na samom startu te tokom Maratona isti gubi svoj smisao. Imali smo priliku na Vašim stranicama vidjeti kalendar ovogodišnjeg Maratona lađa na kojem nema dosadašnje utrke u Zagrebu, ali ima Kupa sv. Ante u Kominu te Vas pitamo kako s obzirom na situaciju organizirati istu? Na ovakav način, bez obzira na popuštanje mjera bojimo se da iste neće biti, a smatramo da i osim nas samih kao organizatora mislimo da bi i krovna udruga trebala voditi računa o utrkama u njenom kalendaru.

  1. Zašto u nijednom trenutku niste na svojim stranicama upozorili lađarske ekipe da poštivaju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite RH o pridržavanju uvedenih mjera?

Prije svega, želimo naglasiti da cilj ovog pisma nije namjera pogoršavanja odnosa i medijsko prepucavanje naše udruge te Vas(ULN), dapače, ali smo nakon usmenih upozorenja o kršenju mjera te ignoriranju istih primorani reagirati. Od samog početka uvođenja mjera, kao što vjerujemo i većina drugih ekipa koje se ozbiljnije pripremaju za Maraton lađa, treninge smo prilagodili uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH te vjerujemo na taj način pridonijeli stagniranju samog virusa. Javna tajna je već duže vrijeme da pojedine ekipe ignoriraju mjere te nastavljaju s javnim okupljanjima te treninzima u lađi, za što su na internetu dostupni dokazi. Smatramo da ste kao krovna udruga morali reagirati te službeno obavijestiti ekipe o pridržavanju zadanih mjera. Zaista, ne želimo prozivati ekipe radi treniranja, razumijemo želju da se iste što prije vrate treninzima, ali želimo da od krovne udruge budu upozoreni na pridržavanje mjera, ukratko, želimo jednake uvjete za sve, a ne da se na ovaj način „daje šamar“ svima onima koji se mjera pridržavaju jer pritoci naše rijeke protežu se širom cijele Doline, te da i mi imamo uvjete da se sakrivamo od raznih nadležnih institucija, ali to ne želimo, u konačnici želimo poštivati zakone RH. Neke ekipe nemaju takve uvjete, neke od njih su i favoriti za sam vrh poretka Maratona lađa(dokazale su se na prošlim Maratonima), što s tim ekipama, dali su u podređenom položaju?  Želimo naglasiti da ćemo se i dalje pridržavati uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, ali nas boli činjenica da je jedan od predsjednika udruga koje podržavaju javna okupljanja(treniranje) unatoč mjerama upravo trenutni potpredsjednik Udruge lađara Neretve, gospodin Dalibor Obradović. Unatoč usmenim upozorenjima naše udruge,  stožera civilne zaštite „lokalni šerif“ Maratona lađa ne da i dalje dozvoljava okupljanje svoje ekipe, već svojim bahatim odgovorima kao i u prošlosti blati našu ekipu te i sve ostale koje se mjera pridržavaju. Podsjećamo, bivši predsjednik, a sadašnji podpredsjednik ULN jedan je od inicijatora najrigoroznije kazne prema nekoj ekipi u povijesti Maratona lađa, u ovom slučaju kazne našoj ekipi, kazne koja je donešena od strane Nadzorno stegovnog suda (tijela krovne udruge) te nažalost, bez ikakvih dokaza i potvrđena na Skupštini ULN. Nadali smo se da će se odabirom novih članova uprave te predsjedništva samovolja „političkog moćnika“(tako bar sam sebe naziva) neutralizirati, i dalje se nadamo, ali očekujemo od krovne udruge Maratona lađa da svojim postupcima to i pokaže. Ovim putem tražimo pokretanje stegovnog postupka protiv gospodina Obradovića kojeg ste temeljem Statuta i sami obavezni pokrenuti jer smatramo da svojim ponašanjem isti već godinama, a sada pogotovo svojim postupcima  šteti ugledu Maratona lađa. Napominjemo, za sve navedeno postoje dokazi, za razliku od odluka u prošlosti donešenih na štetu naše udruge.

UDRUGA LAĐARA „GUSARI“ KOMIN

   PREDSJEDNIK

Stjepan Vlahović

Share.

About Author

Comments are closed.