HZJZ objavio nove upute za povratak u škole

0

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove upute namijenjene radu predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi od 25. svibnja 2020.

Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole, stoji u uvodu uputa.

Veće skupine, ne preporučuje se prikupljanje izjava roditelja

Najveća novost jest ta da se omogućuje rad u većim skupinama; umjesto dosadašnjih devetero učenika, radit će se u skupinama od oko 15 do 20 djece, s tim da 20 nije maksimalno ograničenje.

U uputi stoji kako se boravak u vrtićima i školama preporučljivo je organizirati na sljedeći način:

 •  uključivanje približno između 15 i 20 djece po odgojno-obrazovnoj skupini (što ne znači da je 20 djece maksimalan broj po skupini); kod većih skupina djece treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine ili osnivanje nove skupine jer je neophodno omogućiti uključivanje sve djece; za pomoć u rješavanju specifičnih organizacijskih pitanja pojedinih okruženja, ustanova se treba javiti nadležnom Stožeru Civile zaštite,
 •  koliko je moguće smanjiti fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove,
 • svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj prostoriji,
 • odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom,
 • krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca ležeodnosno sjede na što većoj udaljenosti u prostoriji (po mogućnosti razmak od približno 1,5 m) ali opet tako da sva djeca budu uključena u ustanovu.

Novost je i da se ne preporučuje se da se uzima izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu vezano uz epidemiološke upute, ali bi uprava škole morala roditelje upoznati s uputom te ih obavijestiti:

 • da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesnatemperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im jeizrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19,
 • da ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišenatjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19.
 • Zaposlenicima se mjeri temperatura
 • Kao i do sada, prostorije moraju biti što veće i imati mogućnost provjetravanja, odvojene vratima od prostorija koje koriste druge skupine te se treba izbjegavati ulazak drugih osoba u prostorije. Uklonjena je i preporuka da svaka skupina koristi svoj toalet, sada se propisujue da korištenje toaleta treba organizirati na način da se pojedino dijete drži na udaljenosti koliko je moguće od djece iz drugih odgojno-obrazovnih grupa, primjerice, ako je toalet manje površine dijete može pričekati izvan toaleta da drugo dijete izađe.
 • Učenicima se i dalje savjetuje da ne dijele nastavni pribor s drugima, a u školu dolaze i odlaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, ovisno o odluci roditelja, kao što bi dolazili i odlazili da nema epidemije. Prilikom dolaska u školu dijete ulazi tako da odlazi do garderobe, obuva papuče, skida jaknu, te pere ruke sapunom i vodom prije ulaska u učionicu.
 • Kada je riječ o zaposlenicima, na ulasku u školu mjerit će im se temperatura, te se vodi evidencijska knjga o vrijednostima. Pri ulasku moraju dezinficirati mobitele, a škola mora osigurati korištenje zamjenske obuće ili dezinfekciju potplata cipela. Nošenje zaštitnih maski nije obavezno, a ne preporučuje se korištenje rukavica.
 • Maske ne nose ni djeca, a njima roditelji prije dolaska u školu moraju mjeriti temperaturu. Učenici s povišenom temperaturom i znakovima zaraznih bolesti ne smiju dolaziti u školu.
 • – Djecu treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta; u skladu s njihovom razvojnom dobi, piše u uputi HZJZ-a.

 

Share.

About Author

Comments are closed.