1. srpnja 2013. – Hrvatska članica EU-a

0

„Ujedinjeni u različitosti“ moto je Europske unije u kojoj se poštuje i promiče raznolikost nacionalnih identiteta država članica. Nakon što su sve države članice u svojim parlamentima ratificirale Ugovor, 1. srpnja 2013. u europsku obitelj, kao dvadeset osma članica, ulazi i Hrvatska, javlja HRT.


Put do ulaska u Europsku uniju trajao je dvanaest godina. Formalno je počeo 2001. potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavljen je podnošenjem zahtjeva za članstvo 2003. Status kandidata Hrvatska je dobila 2004., a iduće godine počeli su pregovori koji su završili u lipnju 2011. i iste godine u prosincu potpisan je Ugovor o pristupanju Uniji. Zatim je održan referendum na kojem je 66% građana reklo DA Europi.

Članstvo u Europskoj uniji omogućilo je putovanja bez viza i putovnica, jednostavniji pristup programima EU-a te zapošljavanje u Uniji bez posebnih radnih dozvola. Hrvatski građani mogu izravno utjecati na politiku Europske unije, glasovanjem i kandidiranjem na izborima za Europski parlament, ali i putem Europske građanske inicijative.

Članstvo je donijelo znatne pomake nabolje u području zaštite okoliša, proširene su mogućnosti poslovanja poduzetnika na unutarnjem tržištu EU-a i na tržištima država s kojima Unija ima sklopljene trgovinske sporazume. Ulaskom u europsku obitelj ostvarili su se snovi ne samo ove generacije nego i mnogih prethodnih. Stvoreni su temelji za sigurnu, demokratsku i europsku budućnost novih naraštaja.

Share.

About Author

Comments are closed.