Unatoč koroni, šoping u BiH ipak se isplati

0

Zbog korona krize i zatvaranja granica prepolovio se šoping hrvatskih građana u susjednoj BIH, piše Slobodna Dalmacija.

Od sredine lipnja otkako je BIH dopustila ulazak sa osobnom iskaznicom bez obveze samoizolacije živnule su trgovine i benzinske crpke sa hercegovačke strane granice. Ipak, neke nisu uspjele preživjeti korona krizu poput benzinske crpke u Doljanima, koja se dvadesetak godina nalazi „na ničijoj“ zemlji između dva granična prijelaza hrvatskog i bosanskog.  Nekada su na njoj Neretvani tankirali gorivo ili kupovali cigarete, no posljednjih mjeseci zbog pandemije Copvid-19 to je postalo komplicirano pa je benzinska zatvorila svoja vrata čekajući bolje dane. Ipak, trgovine mješovite robe uz granicu se nisu zatvorile ali su doslovno jedva preživjele dočekavši kupce iz Hrvatske.

Imoćani tako vrlo često prelaze granični prijelaz Osoje-Vinjani Gornji i kupuju u Posušju, Dubrovčani preko Ivanjice idu u Trebinje, Vrgorčani u Ljubuški a Neretvani idu prema Čapljini i Mostaru. Ne kupuje se samo roba široke potrošnje, već se u Hercegovinu odlazi i na liječničke preglede, gdje se za tristotinjak kuna može napraviti kompletan kardiološki pregled, ultrazvuk srca i ergometrija.

granica vinjani

– Dalmatinci su naše stalne mušterije. Kod nas uglavnom kupuju pivo i suhomesnate proizvode, zatim sir i konzervirane proizvode onih proizvođača koji se ne mogu naći u hrvatskim trgovinama, kažu nam u jednom trgovačkom centru  nedaleko od granice gdje svakodnevno dolaze kupci iz Hrvatske.

Ipak, otkako je nastupila korona kriza broj kupaca iz Hrvatske se prepolovio. Nešto je živnuo promet unatrag mjesec dana, ali u ožujku, travnju i svibnju nije bilo ništa posla-govori nam prodavačica.

Osim prehrambenih potrepština i goriva, hrvatski državljani u BIH kupuju i lijekove, poglavito one koji se kod nas ne mogu nabaviti bez recepta a u Hercegovini su jeftiniji i mogu se bez ikakvih problema kupiti. Lijekovi za svakodnevnu upotrebu, primjerice sprejevi za nos i analgetici, paracetamol i ibuprofen su tridesetak posto jeftiniji. Mnogi granicu prelaze biciklom, posebno kada se ide kupovati lijekove.

U BiH se odlazi i automehaničarima kada treba popraviti automobil a često se preko granice kupuju i auto dijelovi, posebno automobilske gume. Otkako je zavrućilo u Hercegovini se može uraditi i servis auto klime te izmjena plina, koja košta 20 KM-a ( 80 kuna), što je itekako povoljnije u odnosu na cijene u Hrvatskoj. A u Hercegovinu se ide i po cigarete, gdje se na jednoj šteki može uštedjeti i do 50 kuna, isto koliko i na spremniku eurosupera 95, koji se najčešće tankira sa druge strane granice.

Zanimljivo je da se sve češće u Hercegovinu ide i po rezani duhan te brojni Dalmatinci u kućnoj radinosti „motaju“ cigarete. Tako se na rezanom duhanu po kilogramu može uštedjeti i do 60 kuna. Dobre uštede hrvatski državljani naprave i sa kupovinom piva i mineralne. Naime, gajba piva košta osamdesetak kuna a mineralne tridesetak kuna što je značajno jeftinije negoli u Hrvatskoj.

granica

Hrvatski državljani u Hercegovini prave i svadbe ili pak idu kod frizera jer je frizura jeftinija 30 posto u odnosu na cijene po frizerskim salonima u Dalmaciji. Međutim, svadbe su posljednjih dana veliki problem jer su zbog korone pooštrenu epidemiološki uvjeti održavanja pirova a drugi još i veći problem je prelazak gostiju preko granice. Za svadbenu stolicu u Hercegovini tako će se izdvojiti od 160 do najviše 200 kuna, uz pristojan meni (francuska salata, rižot, pašticada, uštipci, janjetina, mješana salata). Ipak, mladenci sa kojima smo razgovarali još ne otkazuju zakazane termine u tamošnjih svadbenim salonima u Ljubuškom i Čapljini nadajući se da će korona kriza proći.

Ono što Dalmatince privlači u Hercegovinu jest i povrat PDV-a prilikom povratka na granicu. Jedini uvjet je da kupljena roba mora izaći iz Bosne i Hercegovine.

Kad završe sa kupovinom i plate na blagajni hrvatskim državljanima se ispunjavaju obrasci sa kojima oni idu na granicu. Na granici im carinici pregledavaju robu i ovjeravaju obrasce, a oni kod prodavača  moraju doći u roku od tri mjeseca kako bi dobili povrat  od 17 posto PDV-a, pojašnjavaju nam trgovci.

Prema statističkim podacima pandemija koronavirusa prepolovila je potrošnju stranih državljana u BiH od čega se većina odnosi upravo na shoping i pograničnim područjima.

Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija

Share.

About Author

Comments are closed.