BLACK AND WHITE- DALMATINER NIGHT u Zaostrogu

0

U odmaralištu Sisak u Zaostrogu, u organizaciji Turističkog društva Zaostrog,  održana je manifestacija BLACK AND WHITE – DALMATINER NIGHT. Riječ je o zanimljivoj i posjećenoj manifestaciji  u tjednu Go festivala koja je započela prošle godine, a podrazumijeva oslikavanje dječjih lica, likovne aktivnosti i modnu reviju sa žirijem i prigodnim nagradama.

02 0

03 01

Organizatori su inspiraciju pronašli u dalmatinskom psu, dalmatincu ili dalmatineru, jednom od najpoznatijih pasmina na svijetu. Dalmacija je domovina dalmatinskog psa, a Zaostrog je mjesto s jednim od najstarijih prikaza psa dalmatinera. Njegovo porijeklo je zasnovano na slikama i zapisima iz crkvenih kronika 16. – 18. Stoljeća.  Njegovi prikazi pronađeni su na oltarnoj slici «Majka Božja s Isusom i anđelima» na otoku Lošinju (1600.-1630.), te slici  Posljednje večere, nepoznatog autora, datiranoj između 1710 i 1750 god, iz Zaostroga.

33

Prvi opisi dalmatinskog psa pronađeni su u Đakovačkoj biskupiji 1719., te u zapisu Andreasa Keczkemetya iz 1737. gdje je pas nazvan latinskim imenom «Canis Dalmaticus» Isklesan je u kamenu još od prve polovice 14. stoljeća i tu „čuva”  klaustar samostana Male braće u Dubrovniku.

 

 

Događaj u zaostrogu uključio je likovne aktivnosti za djecu i mlade: CRO-ELLA i dalmatiner. Tematika je bila vezana za hrvatske izume poput kravate, otiska prsta ili čipke, a posjetitelji su mogli vidjeti plastičnu lutka iz izloga , odjevenu se u papirnatu crno bijelu haljinu. Sudionici manifestacije su sa zanimanjem izrezivali papir u obliku kravate, točkali  prstima na bijelom papiru s crnom temperom, te  izrezivali papir kao čipka- za gornji dio haljine.

 

 

Voditelji likovnih aktivnosti bili su: Tonči Alač,  slikar, Adna Bakija Stanković- kiparica i Božena Delaš, voditeljica  Turističkog društva  Zaostrog -TZ Gradac, glumica –lutkar. Sudionici su bili djeca i voditelji iz SRC Sisak, Damir Medak, organizator Go festivala, kao i polaznici festivala.

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.